Hedy Lamarr: Vídeňská diva, která se ve filmu Extáze objevila nahá a stvořila tak první akt v dějinách kinematografie

Hedy Lamarr: Vídeňská diva, která se ve filmu Extáze objevila nahá a stvořila tak první akt v dějinách kinematografie
Přestože si jen málokdo vybaví jméno vídeňské herečky narozené v roce 1914, kromě záliby v mužích a filmu, nadprůměrně inteligentní žena vytvořila tajný komunikační šifrovací systém, základ pro komunikaci dnešních mobilních telefonů.

Hedy Lamarr byla nevšední ženou v mnoha směrech, na jedné straně divoška milující bohémský život, ve kterém stihla 6 manželství a zástupy milenců a milenek, a na straně druhé seriózní vynálezkyně, která nebyla nikdy doceněná.

Film jako způsob upoutání pozornosti, které se nedočkala od rodičů

Hedwig se narodila ve Vídni 9. listopadu 1914. Její rodiče, oba Židé, pocházeli z vyšší střední třídy a se svou dcerou si udržovali chování typické pro devatenácté století: omezená pozornost, žádné citové vazby a dobré vzdělání.

Pro krásnou a velmi chytrou dívku nebyly vztahy s rodinou nikdy snadné a až do posledních dnů se Hedwig vyhnula přiznání svých náboženských kořenů, na kterých lpěli rodiče. V mnoha rozhovorech hovořila o rodičích jako o málo láskyplných, odtažitých. Navzdory tomu byla zářivým a okouzlujícím dítětem. Ve 12. letech se ji podařilo přes zákaz rodičů zúčastnit soutěže krásy, kde očarovala porotu a soutěž vyhrála. Matka její radost nesdílela.

Když rok poté poprvé viděla film v biografu, naprosto přesně věděla že se stane herečkou, a protože přísná výchova a chladný přístup rodičů už se jí zajídal, začala využívat své krásy k upoutání pozornosti a získání něžností, které se jí od rodičů nedostávalo. Nevyhýbala se ani vztahům se ženami.

Nahota jako provokace

V roce 1929, v úplné hospodářské krizi, se zapsal na herecký kurz a už v 15ti letech byla emancipovaná a samostatná. Možná trochu navzdory rodičům, zahájila hereckou kariéru.

V roce 1932 byla obsazena do filmu Extáze Gustavem Machatým. Film vyvolal skandál, mladá Hedy interpretovala první plný akt v historii (běžela v lese a koupal se v rybníku) a před kamerou předváděl první erotickou extázi.

Hedy se vdala a také z manželství utekla a z agenta MGN vytáhla kontrakt na sedmiletou spolupráci. Po přestěhování do Los Angeles se stala hvězdou.

Skvělý vynález

Hedy Lamarr byla také skvělým vynálezcem. V roce 1942 si spolu s hudebníkem Georgem Antheilem nechala patentovat komunikační systém Secret, což byla metoda proti odposlechu rádiem řízených torpéd. 

V té době to americké námořnictvo považovalo za příliš těžkopádný systém; oficiálně to nikdy nebylo použito. Není vyloučeno, že rozhodnutí bylo ovlivněno i samotnou existencí herečky, která byla oblíbenkyní Hitlera i Mussoliniho, přestože sama vystupovala protinacisticky.

Teprve v padesátých letech minulého století, uprostřed studené války, byl systém používán bez vědomí jeho vynálezců k rádiovému monitorování ponorek SSSR.

Dnes je tajný komunikační systém připomínán pro další charakteristiku: Byla to první, základní forma, která je základem současné technologie mobilních telefonů. Během hovoru z mobilního telefonu se frekvence neustále mění, aby více uživatelů mohlo používat stejný frekvenční rozsah a současně se vyhnout tomu, že ostatní zaslechnou cizí konverzaci.

Patent již dávno vypršel, ale v roce 1997 byla Hedy Lamarr oceněna cenou Pioneer pro vynálezce, kteří způsobili revoluci ve světě elektroniky a komunikace. Hedy, které bylo 83 let a žila sama, reagovala ze svého domova na Floridě vtipem: „Bylo na čase.“