Tipy na výlet: Nejkrásnější české zahrady

Tipy na výlet: Nejkrásnější české zahrady
Česko je krásná a rozmanitá země a má celou řadu nádherných zahrad, kde načerpáte inspiraci pro vlastní zahradnické plány a můžete zde strávit příjemný den s celou rodinou.

A kde takové zahrady hledat? Zkuste si naplánovat výlet na některý z vyhlášených českých zámků. Zámecké zahrady se udržují často ve své původní podobě a tvoří zajímavá romantická místa, která stojí za to navštívit. Do většiny zámeckých zahrad a parků je vstup zdarma a vstupné se platí za návštěvy skleníků a jiných specifických míst, která se v zámeckých areálech nachází.

Arcibiskupská zahrada Kroměříž

Celý zámecký areál se skládá z Podzámecké a Květnové zahrady a ze samotné stavby zámku na rozloze 64 ha. Větší Podzámecká zahrada má krásně udržované trávníky a unikátní sbírku stromů. Je jich zde přes 200 a pochází z různých částí Evropy, Ameriky a Asie. Kromě toho v zahradě najdete exotické ptáky, primáty a kopytníky. Hnízdí zde volně žijící ptactvo.

Zdroj: Autor: zedspider / Shutterstock

Historie zahrady sahá až do poloviny 16. století. Z původní částečně užitkové zahrady vznikla o století později čistě okrasná zahrada v barokním stylu. V 19. století potom přeměnou vznikl přírodní krajinářský park se vzrostlými stromy a velkým jezírkem. Byla vytvořena malebná zákoutí kolem původních i nově postavených drobných staveb. Dominantou je velký skleník, který skrývá přes 5 tisíc květin.

Park Lednice

Krásný kus Moravy patří do Lednicko-valtického areálu, řadícího se k nejcennějším krajinářským parkům světa. Původní zahrada ve francouzském stylu byla přebudovaná v rozlehlý anglický park, který přirozeně přechází do okolní krajiny. Místo potom doplňují vodní toky a romantické stavby.

První cizokrajné dřeviny sem byly přivezeny na konci 18. století a postupně zde vznikla sbírka severoamerických dřevin. Kvůli častým záplavám z nedaleké řeky zde byl vybudovaný ohromný rybník se sestavou ostrůvků. Na pilotech v bažinaté půdě vznikl ojedinělý minaret v maurském stylu. Součástí parkové zahrady je replika římského vodovodu a romantická uměle vytvořená jeskyně zvaná Peklo.

Pro milovníky cizokrajných rostlin je v areálu Zámecký skleník s tropickým klimatem, který je dlouhý 92 metrů a návštěvníkům nabízí nejen nevšední stavbu, ale celou řadu rostlin, které jsou velmi vzácné.

Růžová zahrada na Konopišti

Zámek Konopiště byl od počátku budovaný jako luxusní sídlo, a proto se kladl velký důraz i na okolí samotného zámku. Kolem roku 1900 vznikla současná podoba anglického parku s oborou, celkem o rozloze 340 ha.

Celý park se nachází v členité a zvlněné krajině s velkým rybníkem pod zámkem. Růžová zahrada byla v plánu od roku 1888 a začala se budovat v roce 1906 jako prostor k reprezentaci. Při jejím založení bylo vysazeno 200 nejrůznějších druhů růží. Skupinová výsadba zahrnovala 1500 vysokokmenných a 7000 keřových růží. Od té doby jsou zde růže pěstované. Uprostřed záhonů vyčnívá Kleopatřin sloup. Nad rovnou plochou zahrady byl vybudovaný skleník, který prošel nákladnou rekonstrukcí a vévodí mu orchideje a palmy. Místo se řadí mezi nejkrásnější a nejrozsáhlejší parky u nás, kde se kombinují domácí a cizokrajné dřeviny.

Zdroj: