Klíč k sebevědomí aneb jak si začít věřit

Klíč k sebevědomí aneb jak si začít věřit
Sebevědomí je alfou a omegou dnešního světa a hovoří o něm téměř všechny knihy zabývající se motivací a osobním rozvojem. Jenže co dělat, když si zkrátka zase tak moc nevěříte? Na sebevědomí se naštěstí dá zapracovat. Jak na to?

Najděte svoje silné stránky

Základem je uvědomit si, v čem jste skutečně dobří. Pokud nemůžete na nic přijít, požádejte dobré přátele, ať vám s hledáním vašich silných stránek pomůžou.

Ovšem pozor, není vhodné chodit si pro potvrzení toho, že vaše existence za něco stojí, vždy, když začnete mít pocit, že se vám nedaří a sebevědomí klesá. Vlastní hodnotu nelze odvozovat od druhých. Napříště si zkuste své silné stránky uvědomovat sami.

Přestaňte na sebe klást nesmyslné nároky. Nemusíte být v něčem dobří nebo nejlepší, aby vás ostatní měli rádi a abyste mohli mít rádi sami sebe. Za tímto myšlenkovým vzorcem stojí často rodiče, kteří svou přízeň podmínili dobrými známkami nebo sportovními úspěchy.

Není však vaší povinností se někomu zalíbit. Buďte takoví, jací jste. Nemusíte se srovnávat a být hubenější než kolegyně či vlastnit větší dům než soused.

A až vás na vaše nedostatky někdo upozorní? Berte to s nadhledem. V kritice hledejte cestu pro svůj další rozvoj. Nenechte se jí ale naprosto zdrtit.

Důležití jste vy

Máte kolem sebe toxické jedince, jejichž jediným cílem je zadupat vám svými jedovatými poznámkami sebevědomí do země? Pokud možno tyto lidi odstraňte ze svého života nebo alespoň vymyslete způsob, jak se s nimi vídat naprosto minimálně.

Pokud se s podobným typem lidí musíte vídat, je dobré nebrat tyto jedince vážně a nevytvářet si s nimi žádné pevné vazby. Do vztahů nevnášejte očekávání, byli byste zklamaní.

A nejen toxickým jedincům se naučte říkat NE. Buďte upřímní k sobě i ke svému okolí: Nemáte prostor vyzvednout kabát z čistírny, auto ze servisu a jednoduše se vám nechce vyrazit s kamarádkou na kávu či na rodinný oběd k rodičům? Pokud jste opravdu unavení a toužíte si odpočinout o samotě, řekněte to. Vaši bližní to jistě pochopí.