Jak připravíte medovou bábovku, kterou si zamilujete?

Jak připravíte medovou bábovku, kterou si zamilujete?
Ani v případě, že se chcete vyhnout rafinovanému cukru, se nemusíte loučit se sladkým dezertem po obědě. Místo cukru můžete přidat různé jeho zdravější náhražky, například med. Medová bábovka vás dostane svou chutí!

Med a pečení

Med má v oblasti pečení své místo jisté. A nejen tam. Díky jeho chuti a konzistenci lze med použít při pečení sladkých dezertů i při grilování masa. Osladit jím můžete čaj i kávu. V bábovce můžete medem nahradit celý její příděl cukru. Oproti bílému rafinovanému cukru je med mnohem zdravější variantou.

Med vám ve spíži zkrystalizoval? Tak to buďte rádi. Zkrystalizovaný med je známkou kvality. Budete-li jej chtít rozpustit do tekuté formy, vložte celou sklenici s medem do vodní lázně o teplotě 50 °C. Med můžete využít také do bábovky. Uvidíte, že chuť medové bábovky bude naprosto odlišná od té bábovky, do které jste běžně používali bílý cukr. Z medu lze vytvořit také medovou karamelovou polevu na bábovku.

Jaké ingredience potřebujete?

Připravte si:

  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • hrnek změklého másla,
  • tři čtvrtě hrnku medu,
  • 3 velká vejce,
  • půl hrnku polotučného mléka,
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu,
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku,
  • 2 čajové lžičky jedlé sody,
  • špetku soli,
  • špetku muškátového oříšku.

Na medovou polevu:

  • půl hrnku medu,
  • čtvrt hrnku třtinového cukru,
  • 1 polévkovou lžíci másla,
  • 2 polévkové lžíce smetany,
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu.
Zdroj: New Africa / Shutterstock

Jak na přípravu medového těsta?

Bábovku, v níž hlavní roli hraje med, připravíte jednoduše. Protože vám příprava této bábovky zabere maximálně 20 minut, předehřejte si troubu na 170 °C a pečlivě vymažte formu.

Přes sítko prosejte polohrubou mouku, smíchejte ji s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli.

Med umíchejte s máslem, dokud nevznikne hladká hmota. Přidejte vejce v pokojové teplotě, mléko a vanilkový extrakt. Do této směsi pomalu zapracujte směs mouky, prášku do pečení, jedlé sody a soli.

„Tip: Místo bílého rafinovaného cukru lze použít celou řadu zdravějších náhražek, například už zde zmíněný med, ale třeba také agávový sirup, stévii nebo javorový sirup. Bábovku přirozeně osladí také banány nebo sušené datle.”

Hotové těsto nalijte do vymazané bábovkové formy a v troubě pečte přibližně 55 minut. To je ideální doba na to vytvořit si karamelovo-medovou polevu. Na pánvi rozehřejte třtinový cukr a nechte ho mírně zkaramelizovat. Přidejte med a celou směs zjemněte máslem a smetanou. Pro výraznější chuť můžete do polevy přidat také vanilkový extrakt.

Po vytažení z trouby nechte bábovku na chvíli odpočinout. Teprve po tom, co mírně vychladne, ji polijte polevou a nechte si chutnat!

 

Zdroje: