Tradiční a netradiční přílohy ke guláši, už jste je všechny vyzkoušeli?

Tradiční a netradiční přílohy ke guláši, už jste je všechny vyzkoušeli?
Guláš je typické hospodské jídlo, které si pro svou skvělou chuť našlo místo v jídelníčku všech domácností. Jednou z jeho výhod je jeho rozmanitost. Guláš lze uvařit z různých druhů masa a ani přílohy se nemusí nést jen ve znamení knedlíků, těstovin a pečiva.

Bez tradičních příloh bychom si na guláši tolik nepochutnali

Co dělá guláš gulášem jsou mimo jiné suroviny i jeho tradiční přílohy. Ačkoliv lze guláš vytvořit na milion způsobů, po tradiční verzi hovězího guláše s knedlíkem by se nám zakrátko zastesklo. Na guláši je ideální to, že většinou, pokud ho navaříme dostatek, jej jíme i druhý a třetí den.

Pokud na každý den zvolíme jinou přílohu, guláše jako takového se nikdy nemáme šanci přejíst. Druhý den si ke guláši klidně uvařte kolínka a třetí den guláš dojezte a hrnec vytřete chlebovou kůrkou. A kdyby jste přece jen u guláše chtěli maličko experimentovat, můžete. Guláš totiž dobře chutná i s jinými přílohami, než je pečivo, knedlík či těstoviny.

Bez netradičních příloh by se nám guláš brzy přejedl

Chcete překvapit? Pokud guláš dáváte na stůl často, je namístě jej oživit netradiční přílohou. Už jste ke guláši zkoušeli slané lívance?

Jak na slané lívance?

  • Smíchejte mléko (400 ml) s 8 vejci a rozpuštěným máslem (120 g) a důkladně směs promíchejte mixérem.
  • Přidejte sůl, 400 g hladké mouky, prášek do pečiva a nasekanou petrželku.
  • Nechte těsto 30 minut odležet.
  • Na rozehřátém oleji pak osmažte lívance z obou stran (aby nebyly tak mastné, doporučujeme nechat okapat na papírové utěrce).
Ke guláši jsou výborné také krupicové noky, Foto: Pixel-Shot / Shutterstock

Ke guláši jsou výborné také krupicové noky nebo rovnou i bramboráky! V případě na tuku smažených bramboráků je pak důležité myslet na to, že s nimi bude guláš velmi těžký a vydatný a podle toho třeba přizpůsobit večeři.

Ti, kteří chtějí jíst zdravěji, ale bez guláše se obejít nechtějí, mohou ke guláši vyzkoušet pohanku, bulgur nebo kuskus. Je však jasné, že tradiční strávníky tyto varianty zrovna dvakrát nenadchnou.

Pak je tady ještě možnost jít zlatou střední cestou, a to tak, že knedlík si u guláše necháte, ale vyzkoušíte jeho jinou variantu. Zkusit můžete karlovarský knedlík nebo houbový knedlík. Guláš můžete ozvláštnit také tím, že jej místo v hrnci na plotně připravíte v troubě. Už jste jedli guláš z trouby? Že ne? Tak o tom někdy příště!