V hlavní roli lasagne: Milují je všichni a kdo tvrdí, že ne, tak je neochutnal

V hlavní roli lasagne: Milují je všichni a kdo tvrdí, že ne, tak je neochutnal
Lasagne jsou oblíbené těstovinové jídlo, se kterým zabodujete i u dětí, a dokonce do něj můžete „propašovat“ hodně zeleniny, kterou normálně v jídle moc nechtějí. Lasagne jsou zábavné, dobře vypadají na talíři, mají celou řadu variant, zvládnou je i sváteční kuchaři a jsou lahodné.

Vegetariánské lasagne (6 středních porcí nebo 3 velké)

Vegetariánské lasagne jsou lehčí a barevnější verzí klasických lasagní. S chutnými vrstvami oblíbené zeleniny a bešamelu, proloženými tenkými vrstvami dobrého domácího těsta, si vegetariánské lasagne podmaní i ty nejnáročnější jazýčky. Výhodou receptu je možnost pestrého výběru druhů zeleniny, kterou si lze přizpůsobit sezóně. Tak můžete kupovat nebo sklízet ze zahrádky právě to, co dané roční období nabízí.

Vegetariánské lasagne obohatí všední i sváteční menu o vůně a barvy, mohou sloužit jako jeden z chodů anebo být hlavním a jediným jídlem, které si vychutnáte ve velkorysých porcích a nebudete se cítit unaveně a těžce.

Na těsto:

  • 200 g hladké pšeničné mouky světlé (00)
  • 2 vejce

K přípravě bešamelu:

  • 1 l mléka
  • 100 g mouky 00
  • 100 g másla
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka černého pepře

Inspirace pro nádivku:

  • žampiony 250 g, cuketa 170 g, mrkev 200 g, červená cibule 200 g, brokolice 250 g, dobře zralá cherry rajčata 200 g (mohou být i jiná)
  • 200 g strouhaného sýra (alespoň polovinu množství by měl tvořit sýr parmazán)
  • 30 g olivového oleje
  • tymián
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

Chcete-li připravit vegetariánské lasagne, začněte nejprve připravovat vaječné těstoviny. Nasypte mouku do mísy, ponechte si stranou asi 50 g. V samostatné misce rozklepněte vejce a přidejte je do mouky a začněte hníst, dokud se ingredience nespojí (můžete dát kapku vody, nebo oleje, kdyby bylo těsto moc suché).

Směs přendejte na pečící desku a znovu důkladně zpracujte, podle potřeby přidávejte mouku odloženou stranou, dokud nezískáte hladké, pevné a pružné těsto, kterému dáte kulovitý tvar. Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte asi 30-60 minut odležet v lednici.

Mezitím se postarejte o přípravu bešamelu. Nalijte máslo do pánve nebo rendlíku, nechte jemně rozpustit a poté přidejte prosátou mouku a rychle promíchejte. Jakmile budete mít jíšku oříškové barvy, přidávejte vroucí mléko a znovu promíchejte. Bešamel dochuťte špetkou pepře, solí, strouhaným muškátovým oříškem a povařte za stálého míchání 5-6 minut, dokud nedosáhnete správné hustoty.

Zdroj: AS Food Studio / Shutterstock

Omyjte všechnu zeleninu a začněte ji krájet. Mrkev se oloupe a nakrájí na nudličky, stejně jako cukety, brokolice se rozloží na drobné růžičky, cibule bude nakrájená nadrobno, houby na plátky a rajčata na čtvrtky.

Jakmile je veškerá zelenina připravená, nalijte olej do pánve a přidejte nejprve mrkev a brokolici, podlijte a nechte chvíli podusit. V tomto okamžiku přidejte také cibuli, cuketu a žampiony. Vařte, dokud směs nezměkne a vše okořeňte podle chuti.

V tomto okamžiku bude těsto připravené ke zpracování. To můžete udělat strojkem na těstoviny nebo vyválet válečkem. Výsledné těsto by mělo mít tloušťku 2 mm.

Z těsta udělejte 8 obdélníků, které by měli velikostí odpovídat zapékací míse.  V tuto chvíli vzniklé obdélníky těsta blanšírujte 1 minutu ve vroucí, mírně osolené vodě a položte je na tác vyložený kuchyňskou utěrkou. Pokud chcete, můžete pláty těstovin rychle vložit do mísy se studenou vodou, aby se přestaly vařit, pak obdélníky rozprostřete vždy na čistou utěrku, ale důležité bude, aby se nepřekrývaly.

Jakmile jsou těstoviny uvařené, vezměte zapékací misku (ideálně 30x20 cm), přidejte 2 nebo 3 lžíce bešamelu na dno a rozetřeme po celém povrchu. Položte 2 obdélníky těstovin vedle sebe, zalijte dalším bešamelem, posypte strouhaným sýrem a položte 1/3 zeleniny. Přikryjte dalšími dvěma pláty těstovin a zpracujte všechny pláty těsta. Vrchní vrstvu by měl tvořit bešamel, zelenina a sýr.

Peče se v předehřáté troubě na 180° asi 20 minut, poté zapnete gril a pečete dalších 5 minut

Zdroj: stockcreations / Shutterstock

 

Zdroj: