Extrémní léto v Česku: Meteorologové varují před rekordními teplotami

Extrémní léto v Česku: Meteorologové varují před rekordními teplotami
Domníváte se, že teplejších dnů než nynějších se letos nedočkáme? Omyl. Ačkoli El Niño k nám nezavítá, i my drsně pocítíme jeho sílu. Ujistěte se proto, že v létě budete mít dostatek tekutin, a ven vyrážejte raději až večer.

Léto se ještě nehlásí

Dnům, které nás potkaly nedávno, rádi říkáváme letní dny, a to v důsledku vysokých teplot, které mnohdy přesahují třicet stupňů Celsia. Nicméně tyto teploty jsou relativně mírné v porovnání s tím, co teprve přijde.

Možná si pamatujete na dny, kdy teploty přesahovaly čtyřicet stupňů Celsia, a to mnohdy s teploměrem ve stínu. Bude to letos ještě horší? Pravděpodobně ano vzhledem k tomu, že El Niño již slábne a nahrazuje ho La Niña – jev mající na svědomí bouřkovou aktivitu.

Dusno a bouřky

Teploty tedy neklesnou, naopak budou stoupat, a připojí se k nim bouřky, většinou velmi nebezpečné. Červené varování před bouřkami, kdy blesky střílí z nebe jeden přes druhý, je s téměř stoprocentní pravděpodobností nevyhnutelné.

Máte-li rádi bouřky, určitě je to pro vás dobrá zpráva, nicméně nebezpečí výpadků elektřiny bude velmi aktuální. Rovněž cestování bude téměř nemožné a může se stát, že se nedostanete do práce, pokud ve vaší lokalitě je v případě bouřek problém se spoji městské hromadné dopravy. Ani jízda autem nebude zcela bezpečná, proto meteorologové při podobných varováních zároveň nabádají k větší obezřetnosti.

Teplotní rekordy pokračují

Není podstatné, zda jste několik minulých měsíců trávili v Česku, na Islandu či v Turecku – globálně rostou teploty, jsou nadprůměrné. A i v zimě jsme se mohli setkat s teplem, pár dní jsme dokonce mohli trávit volný čas v krátkých rukávech. Nepředpokládá se, že nadcházející měsíce se nedostanou na seznam měsíců s rekordními teplotami.

Připravte se na opravdu horké léto
Připravte se na opravdu horké léto | Zdroj: monkeybusiness / Depositphotos

Čekají nás mnohá omezení

Nejdůležitější je zvýšený pitný režim, stejně jako ochrana před úžehem a úpalem. Měli bychom vypít alespoň o litr vody denně více než obvykle a pít v kratších intervalech. Klobouk je nezbytná ochrana před sluncem, stejně jako slabší oblečení a držení se ve stínu. Pro oči jsou vhodné brýle s ochranou před UV zářením.

Ven chodit v době od poledne do tří odpoledne pouze v nejnutnějších případech a držet se co nejvíce mimo sluneční svit. Přehřátí organismu může nastat snadno, neměli bychom proto chodit nikam, kde je stínu nedostatek. Do jídelníčku je vhodné zařadit ovoce a zeleninu, spíše pomeranče, citrony a okurky, které obsahují velké množství vody.

Též je vhodné pořídit si klimatizaci či pokojové rostliny a větrat v časných ranních hodinách. Pozdější větrání by pouze zvýšilo teplotu v našich domovech. Je lepší být tzv. zabednění, se staženými roletami, žaluziemi či závěsyNepít nápoje obsahující kofein a neprovádět zvýšenou fyzickou aktivitu se doporučuje odborníky. A, co je neméně důležité, nenechávat děti a domácí zvířata bez dozoru v autě a neoblékat je do tmavého oblečení (v případě domácích zvířat oblečků), stejně jako i my bychom měli nosit co nejsvětlejší oblečení. Máme-li určitý věk, je lepší zůstat doma či do obchodů vyrazit časně ráno.

Zdroje článku: