Nejhezčí antilopy světa jsou bohužel velmi ohrožené: Seznamte se s přímorožci

Nejhezčí antilopy světa jsou bohužel velmi ohrožené: Seznamte se s přímorožci
V pouštích a travnatých oblastech Afriky žijí antilopy. Tato zvířata patří mezi turovité a obývají značnou část tohoto kontinentu. Existuje více než 100 druhů antilop nejrůznějších velikostí, od drobného dikdika až po obrovskou antilopu losí. Nejhezčí antilopy jsou ale přímorožci.

Přímorožec šavlorohý

Přímorožec šavlorohý žije na malém území v severním Nigeru a Čádu. Je vysoký asi metr v kohoutku, asi 1,7 metrů u hlavy a je dlouhý zhruba 1,5 až 2,3 metry. Váží kolem 200 kilogramů. Jeho srst je bílá, ale okolo předních končetin a krku je zbarvená do zrzavo-hněda. Obě pohlaví mají dlouhé až 1,2 metrů dlohé špičaté rohy, které využívají na souboje. Přímorožec šavlorohý žije v pouštích, tam spásá skoro všechnu vegetaci, jež dokáže najít, např. listy, rostliny, kořínky a pupeny. Bez sebemenších problémů vydrží teploty až přes 40 C° a několik týdnů bez vody. Je velmi ohrožený, protože byl nejdříve loven pro své maso, poté pro své rohy. Za nedlouho stál na pokraji vyhynutí, ale díky záchranným organizacím a intensivnímu chovu v zoologických zahradách byl zachráněn.

Bez sebemenších problémů vydrží teploty až přes 40 C° a několik týdnů bez vody.

Přímorožec arabský

Zdroj: Autor: Yulia Lakeienko / Shutterstock

Je to menší a momentálně nejohroženější druh přímorožců. Srst je bílá a na hlavě má černé kresby. Bývá těžký zhruba 60-70 kilogramů a dosáhne délky 160-200 centimetrů. Tento druh se v přírodě již skoro nevyskytuje, po těžkým lovu byl celý druh málem zničen, přežívá pouze v speciálních rezervacích v severní Africe. Přímorožci jsou jediné antilopy, které se rodí s malými růžky obalenými kožnatým vakem. Bez chovu v zoologických zahradách v Berlíně a v Curychu by se tenhle druh nejspíše nedokázal zachránit.

 

Přímorožec beisa

Je to jeden z největších přímorožců a největší oryxový přímorožec. Může měřit až 2,5 metrů a vážit kolem 250 kg. Má šedo-hnědou srst a černé znaky v obličeji. Rohy jsou hodně dlouhé, tenké a na konci nebezpečně špičaté. Život tráví ve velkých skupinách, kterým říkáme stáda. Tato stáda jsou tvořeno zhruba ze 40 samic s mláďaty a jedním samcem. Tento samec nejen brání své území ale i stádo před dalšími samci.

 

Antilopa vraná

S tělesnou délkou až 280 cm a váhou necelých 300 kilogramů je antilopa vraná úplně největším přímorožcem na světě. Výška v kohoutku může dosáhnout až 150 cm, což znamená, že se vám nebude dívat z očí do očí, nýbrž by vás mohl klidně přehlídnout. Je to taky jediný přímorožec, u kterých existuje pohlavní dimorfismus, to znamená, že rozeznáme samce od samice.

Samec má velké mohutné rohy, je o hodně větší a je černo-bíle zbarvený. Samice má menší rohy, menší tělo a má hnědo-šedé zbarvení. Srst je krátká a hrubá, oboje pohlaví mají hřívu. Taktéž je unikátní jeho přirozené životní prostředí, jako jediný přímorožec se nevyskytuje pouze v savanách, ale také v lesích a na okraji pralesů jihovýchodní a západní Afriky.

 

Zdroj: