Zelenina a bylinky, které se dají pěstovat i uvnitř bytu aneb vypěstuj si sám

Zelenina a bylinky, které se dají pěstovat i uvnitř bytu aneb vypěstuj si sám
Brouzdáte ve volných chvílích na Pinterestu a kocháte se bylinkami a rostlinkami, které si někdo dokáže vypěstovat? Nemusíte se jen dívat, pusťte se do pěstování i vy, je to velmi jednoduché. Představíme vám zeleninu a bylinky, jež si bez obav můžete vypěstovat sami, i když bydlíte na bytě.

Papriky

Pokud jste milovníkem paprik, zejména těch pálivých, v interiéru si můžete pěstovat snad všechny druhy. Vybírejte si takové, jejichž pěstování je skutečně jednoduché a nepotřebuje nějaké speciální zásahy. Vhodné jsou například thajské papriky nebo papriky Habanero. Rostlinky papriček mají rádi teplo. Samozřejmě nepočítejte s tím, že si vypěstujete velké výstavní kousky, „interiérové papriky“ jsou mnohem menší, ale na jejich obsahu vitamínů a potřebných živin se nic nemění.

Bazalka

Bazalka patří mezi ty nejméně náročné bylinky. Můžete si ji vypěstovat pomocí semen nebo zakoupením mladých rostlin. Půda musí být vlhká a rostlinka potřebuje dostatek světla. Jelikož nezabírá ani mnoho místa, nic nebrání tomu, abyste si ji pořídili a své pokrmy s ní obohatily.

Brokolice

Ano, i zeleninu jako je brokolice si můžete doma vypěstovat a garantujeme, že její chuť je úplně jiná než ta, kterou běžně nakupujete v supermarketech. Na svůj růst potřebuje pouze šest hodin slunečního světla a vzkvétá při chladnějších teplotách. Můžete si vybrat mezi několika odrůdami, ovšem odrůda Calabrese je jednou z těch méně náročných.

Mangold

Už jste slyšeli o rostlince zvané mangold? Pokud ne, rozhodně stojí za vyzkoušení. Je příbuzná s červenou řepou a špenátem – o tom svědčí i krásně zbarvené listy, kterými zpestříte každý zeleninový salát. Mangold si můžete vypěstovat i doma, a jelikož potřebuje hodně slunce a vody, nejlepším obdobím je jaro a léto.

Vypěstujete si všechno?