Magický Tibet aneb vydejte se s námi na procházku jeho historií

Magický Tibet aneb vydejte se s námi na procházku jeho historií
Láká vás vidět to nejvíce magické město na světě – Tibet? Díky své průměrné výšce úctyhodných 4500 m. n. m. je Tibetu přezdíváno „střecha světa“. Dnes násilím zabrané území patřící Číně je domovem jednoho z nejmírumilovnějších národů světa.

Hora Kailás

Nejposvátnější tibetská hora, nacházející se necelých 1000 km západně od Lhasy, je zvláštním přírodním úkazem v pohoří Transhimaláj. Má tvar téměř pravidelné pyramidy a stálou sněhovou pokrývku vyčnívají do daleké krajiny. Tato hora je posvátným místem čtyř asijských náboženství.

Zdroj: Autor: Photoestetica / Shutterstock
  • Bönisté ji vnímají jako mystickou duši vnitřního světa,
  • hinduisté a buddhisté ji považují za mytický střed světa a osu vesmíru,
  • džinisté tuto horu považují za svaté místo, kde Adinátha dosáhl duchovního osvobození.

Okupace

V říjnu 1950 došlo ke zničení samostatnosti Tibetu, a to příchodem Čínské lidové osvobozenecké armády. Ti měli za úkol zachránit miliony Tibeťanů před imperialistickým útlakem a zabezpečit západní čínské hranice. Současná tibetská exilová vláda má sídlo v indické Dharamsála a předsedá jí 14. dalajláma. Naší zemi se naštěstí po několika desetiletích podařilo dojít k samostatnosti. Jak dlouho to může trvat Tibetu?

Životní úroveň

Nejposvátnější tibetská hora, nacházející se necelých 1000 km západně od Lhasy, je zvláštním přírodním úkazem v pohoří Transhimaláj.

Čína je známá porušováním lidských práv u menšin, které se jí „nehodí“. O to, aby se v chudém tibetském kraji původním obyvatelům dařilo o něco lépe, se dnes starají národní či mezinárodní neziskové organizace. U nás je to například MOST ProTibet.

Fakta o Tibetu:

  • hlavním městem je Lhasa,
  • nejvyšší horou je i nejvyšší hora světa, a to Mount Everest, 8848 m. n. m.,
  • má přibližně 3 miliony obyvatel a rozlohu přes 1 milion kilometrů čtverečních,
  • Tibeťané tvoří 90 % složení obyvatelstva, stále více ale přibývá Chanů (Číňanů).

Víte o tom, že gramotnost se v Tibetu pohybuje okolo 60 %?

Zdroje: