3 antibiotické poklady ze zahrady - tipy jak si uchovat sílu bylin na zimu

3 antibiotické poklady ze zahrady - tipy jak si uchovat sílu bylin na zimu
Léto je plné léčivých darů. Spolupráce slunce a půdy nám poskytuje mnoho významných bylin. Často nám za domem roste bylina vhodná právě na naše neduhy. Nezapomeňte si léčivé rostliny uchovat v tinkturách, sušených čajových směsích, olejích a sirupech. V zimě oceníte nejen jejich léčivé účinky, ale i pozitivní energii a snadnou dostupnost.

Lichořeřišnice větší

Na onemocnění dýchacích a močových cest oceníte lichořeřišnicovou tinkturu. Lichořeřišnice se pěstuje snadno. V dubnu vysejeme, dopřáváme mladým lístkům dostatečnou zálivku a během června rostlina začíná bohatě kvést. Celou rostlinu sklízíme od léta až do podzimu. 

Lichořeřišnicová tinktura

Čisté listy a květy po 3 týdny louhujeme v 40% lihu, poté scedíme. Při potížích podáváme 10 kapek 3x denně do vody nebo vlažného čaje. K potírání reflexních plošek na chodidlech přimícháme 50 ml tinktury do 10 ml slunečnicového oleje. 

Reflexní masáž chodidel aktivuje vnitřní orgány. Ideální je kombinovat vnější i vnitřní aplikaci tinktury. 

Tymián obecný

Tymián je jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik. Používáme jej jako dezinfekční prostředek na dýchací cesty a trávicí ústrojí. Působí proti křečím a proti střevním parazitům a plísním. Tymián má zahřívající působení a nesmí se používat dlouhodobě! Bylinu pěstujeme na suchých zídkách nebo v dobře propustné půdě. Při nachlazení a kašli užíváme tymiánový sirup do čaje nebo 2x denně na lžíci.

Tymiánový sirup

2 hrsti kvetoucí natě spaříme v ½ litru vroucí vody. Necháme vyluhovat přes noc. Druhý den výluh scedíme a květy vymačkáme. Do výluhu přidáme ½ kg medu nebo cukru a svaříme na sirup. 

Šalvěj lékařská

Šalvěj působí antibioticky při léčbě močových cest, bolesti v krku či angín a při nemocech zažívacího ústrojí. Zevně bylinu používáme na léčení obtížně se hojících ran. Pozor, šalvěj není vhodná pro dlouhodobé používání pro děti, v těhotenství a pro epileptiky! Čím slunnější místo pro šalvěj vybereme, tím intenzivnější vůně se dočkáme. Listy mrazuvzdorné bylinky sklízíme od jara do podzimu. Listy sušíme ve stínu, tak aby zůstaly zelené. Při bolestech v krku pijeme 2 šálky čaje denně ze 2-3 lžiček sušených listů, louhujeme 15 minut.