Největší mýty o vegetariánství: jak je to doopravdy s bezmasou stravou

Největší mýty o vegetariánství: jak je to doopravdy s bezmasou stravou
Vegetariánství a veganství je poslední dobou čím dál častějším způsobem stravování. Přesto ve společnosti existuje mnoho mýtů, které ho doprovázejí. Co z toho je pravda a co je naopak úplný nesmysl?

1. Když nebudu jíst maso, budou mi chybět bílkoviny

Tohle samozřejmě záleží na přístupu strávníka. Pokud pouze vyřadíte maso a budete jíst jen přílohy, určitě se nedá mluvit o vyvážené stravě a dříve nebo později by vás nedostatek bílkovin dohnal. Nicméně většina vegetariánu nahrazuje maso luštěninami, ořechy, tofu, sójou, či mléčnými výrobky a vejci. Možností je spoustu a dokonce i vegani, kteří navíc vyřazují ze své stravy mléčné výrobky a vejce se nemusejí strachovat, že by měli nedostatek bílkovin

2. Vegetariánskou stravou nepřijmu dostatek vitamínů či jiných potřebných látek

Opět záleží na přístupu strávníka. Ani strava, která maso obsahuje, ještě automaticky nezajišťuje, že do těla dostanete vše, co je třeba. Jíst se musí vždy vyváženě. Naopak většina vegetariánů si hlídá, co jí a tak přirozeně tíhne ke zdravějším a výživnějším potravinám. Vegetariáni navíc obvykle jedí poměrně hodně luštěnin a nevyhýbají se ani netradičním druhům obilovin nebo zeleniny, což dává předpoklad k tomu, aby ve své stravě přijali vše, co je třeba.

3. Vegetariáni jsou vždy hubení

Mnoho lidí si vegetariánství spojuje s představou člověka, který je neustále na dietě a přijímá spoustu zeleniny. Ale i vegetariáni mohou jíst velmi nezdravě. Pokud si budete obden smažená jídla nebo pizzu a těstoviny se smetanou, večer k televizi chipsy a místo svačiny si dáte sladký zákusek, tak nezhubnete ani náhodou. A je jedno, zdali je vaše strava masitá nebo vegetariánská.

4. Vegetariánská strava je drahá

To vůbec nemusí být pravda, záleží na tom, jaké potraviny vegetariáni upřednostňují. Pokud budete kupovat hlavně předpřipravené polotovary, může vegetariánství lézt do peněz. To ovšem platí i u běžné stravy. Ve chvíli, kdy se vaří ze základních surovin, je naopak tato strava mnohdy levnější než klasická. 

5. Jako vegetarián budu jíst jen smažák a koprovku

Vegetariánská strava je pestrá, v podstatě jakékoliv jídlo lze s troškou fantazie upravit do bezmasé podoby. A pokud někomu fantazie schází, může si recepty vyhledat na internetu, dnes je jich již opravdu hodně. A dokonce i restaurace už obvykle mívají nápaditější bezmasá jídla, nežli smažák nebo koprovku. Takže ani v případě, že nevaříte, nebo často cestujete a musíte se stravovat v restauracích, se nemáte čeho obávat.

6. Bez masa nebudu mít energii a budu mít brzy hlad

Vegetariánská jídla jsou naopak často výživnější, nežli ta s masem. Člověka nejvíce zasytí bílkoviny a tuky a ty se vyskytují i ve vegetariánských pokrmech. Navíc bezmasá jídla nebývají tak těžká, jako masitá strava, a proto se lépe tráví a tělo tedy není tolik zatíženo. Mnoho sportovců po přechodu na vegetariánskou nebo veganskou stravu pocítilo více energie a větší výkonnost.