Černé fazole a jejich přínos vašemu zdraví

Černé fazole a jejich přínos vašemu zdraví
Pravděpodobně jste již na tyto malé černé fazole narazili, a to na pultech obchodů či zdravých výživ. Málokdo však k jejich koupi přistoupí, jelikož není tolik známo, jak prospěšné mohou člověku být. Pokud jste černé fazole ještě nevyzkoušeli, doporučujeme to co nejdříve změnit. Možná vám v tom pomůže tento článek, který vás seznámí se skvělými vlastnostmi černých fazolí.

Není fazole jako fazole

Fazole mohou být mnoha různých typů, jelikož na světě je známo až sto odrůd. Liší se převážně barvou, velikostí a tvarem, přičemž některé jsou více a některé zase méně oblíbené. Pokud jde o černé fazole, ty jsou nejvíce oblíbené v latinskoamerické kuchyni, ačkoli dnes je lze vidět v obchodech po celém světě.

Zdroj: Autor: Lyudmila Mikhailovskaya / Shutterstock

Co černé fazole obsahují?

Černé fazole jsou sladké a mají masitou strukturu, což z nich dělá oblíbenou přísadu do vegetariánských jídel. Černé fazole obsahují převážně sacharidy, bílkoviny a nulové procento tuku. Stejně jako ostatní luštěniny (třeba hrách a čočka) jsou černé fazole ceněny pro svůj vysoký obsah bílkovin, vlákniny, mnoha vitaminů, minerálů a dalších živin (včetně antioxidantů). Jsou dobrým zdrojem vitaminů B1, B6, A, E a K, ale také třeba kyseliny listové. Dále je to výtečný zdroj vápníku, železa, hořčíku i fosforu.

Černé fazole jsou sladké a mají masitou strukturu, což z nich dělá oblíbenou přísadu do vegetariánských jídel.

Užitečné vlastnosti černých fazolí

Železo, fosfor, vápník, hořčík, mangan, měď a zinek v černých fazolích přispívají k růstu a posílení kostí. Zato železo a zinek hrají zásadní roli při udržování pevnosti kostí a funkčnosti kloubů. Fazole navíc představují skvělou složku stravy pro lidi trpící anémií, tedy chudokrevností, která se projevuje tak, že se člověk často cítí unaven a má sklon k omdlévání. Černé fazole díky tomu, že obsahují draslík, vápník a hořčík, přirozeně snižují krevní tlak.

Černé fazole pro hubnutí

Vláknina je obecně považována za důležitý faktor při hubnutí a regulaci hmotnosti, protože působí jako „objemové činidlo“ v zažívacím systému. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny zvyšují pocit plnosti po jídle a snižují chuť k jídlu, čímž snižují také celkový příjem kalorií. Rovněž pomáhají předcházet zácpě a udržovat zdravý zažívací trakt. Vytváří také dobré prostředí pro růst prospěšných bakterií v tlustém střevě.

Zdroj:

  • autorský text