Jakou historií je opředen guláš?

Jakou historií je opředen guláš?
Ačkoliv má původ v Maďarsku, je guláš považován za tradiční pokrm české kuchyně, avšak tvrdit, že guláš pochází z Maďarska, by bylo dost strohé. Protože právě okolo guláše existuje celá řada historek. Která je ta pravá, to se nedozvíme. Za zmínku ale určitě stojí.

Historka o kanibalech

Ačkoliv se historky o guláši v ledasčem liší, jsou spjaté s Maďary, a tudíž lze jen potvrdit fakt, který o guláši panuje, a to ten, že pochází z Maďarska. Jeden příběh praví, že slovo guláš vzniklo ze slova „ghúláš“, které znamenalo „pokrm ghúlů“.

Ghúlové byli kanibalové a válečníci (historka sahá až do 9. století), kteří bojovali proti kmenu Maďarů. Tito válečníci se neštítili hodovat na mrtvolách. Když se pak kmeni Maďarů přestalo v boji dařit a přepadl je hlad, prý od mrtvol Ghúly odehnali a sami si na nich pochutnávali.

Guláš jako masitá polévka pastevců

Další historka říká, že slovo guláš je odvozeno od maďarského slova „gulya“, které znamená stádo hovězího dobytka. Právě z tohoto masa si maďarští pastevci připravovali vydatnou polévku s cibulí a paprikou. Někteří vám budou tvrdit, že původní kořeny guláše jsou v Turecku, odkud je pak převzali právě Maďaři.

Slova „gulya”, které znamená stádo hovězího dobytka, Zdroj: Birkir Asgeirsson / Shutterstock

V českých zemích zmínka o guláši padla poprvé v roce 1805

V českých zemích padla zmínka o guláši poprvé v kuchařce od Marie Anny Neudeckerové. Její název přesně zněl: „Bavorská kuchařka v Čechách  ̶  kniha, která je určena jak pro panské, tak i sprosté kuchyně, a zde může být s obzvláštním užitkem používána“. Postupem času se guláš a jeho další variace objevovaly i v dalších knihách o vaření. Guláš pak nechyběl ani v kuchařkách pro vojenskou kuchyni, kde byl uváděn jako výživný pokrm pro bojem znavené vojáky.

Ať už je historie guláše jakákoliv, jedno se musí nechat. Guláš je výtečným pokrmem, který lze připravit na tisíce variací. Můžete se tedy držet přesných receptů, ale také můžete do guláše přidávat ingredience podle sebe a začít psát vlastní historii tohoto oblíbeného pokrmu.

Zdroje článku: