Princ Harry vydává první knihu. Jedná se o autobiografii, která podle některých „expertů“ královské rodině velice uškodí

Princ Harry vydává první knihu. Jedná se o autobiografii, která podle některých „expertů“ královské rodině velice uškodí
Princ Harry je vévoda, veterán, aktivista, mediální manažer a nyní i spisovatel. Vévoda ze Sussexu se totiž chystá na vydání literárních memoárů s názvem Spare, jejichž vydání původně plánovalo nakladatelství Penguin Random House na konec roku 2022. Podle nakladatelství půjde o "definitivní popis zážitků, dobrodružství, ztrát a životních lekcí, které ho pomohly formovat". 

Posunuté vydání knihy

Nyní je vydání knihy Spare stanoveno na 10. ledna 2023 a vyjde v tištěné, digitální i audio podobě. Již nyní lze koupit v předprodeji.  Princ Harry již dříve oznámil, že výtěžek z memoárů věnuje na dobročinné účely; po oficiálním oznámení Spare se nakladatelství Penguin Random House podělilo o informaci, že vévoda ze Sussexu věnoval 1,5 milionu dolarů organizaci Sentable a 300 000 liber věnuje organizaci WellChild.

Harryho popis knihy

Oficiální popis knihy Spare od prince Harryho je následující: "Byl to jeden z nejpalčivějších obrazů dvacátého století: dva mladí chlapci, dva princové, kráčejí za rakví své matky a svět je se zármutkem a hrůzou pozoruje. Když byla Diana, princezna z Walesu, uložena k poslednímu odpočinku, miliardy lidí přemýšlely, co si princové asi myslí a co cítí - a jak se jejich životy budou od té chvíle odvíjet. Pro Harryho je to konečně tento příběh. Svou syrovou, neúprosnou upřímností je kniha Spare přelomovou publikací plnou nadhledu, odhalení, sebezpytování a těžce nabyté moudrosti o věčné síle lásky nad zármutkem."

Když byly zprávy o memoárech poprvé zveřejněny, vévoda ze Sussexu se svěřil:

Nepíšu to jako princ, kterým jsem se narodil, ale jako muž, kterým jsem se stal. V průběhu let jsem nosil mnoho klobouků, doslova i obrazně, a doufám, že vyprávěním svého příběhu – vzestupů a pádů, chyb a ponaučení – pomůžu ukázat, že bez ohledu na to, odkud pocházíme, máme společného víc, než si myslíme.

Dodal:

Jsem hluboce vděčný za příležitost podělit se o to, co jsem se v průběhu svého dosavadního života naučil, a těším se, že si lidé přečtou výpověď o mém životě z první ruky, která je přesná a zcela pravdivá.

Podle některých kniha královské rodině uškodí

V původním oznámení nakladatelství Penguin Random House uvedlo, že memoáry budou zahrnovat celý dosavadní život prince Harryho, od jeho dětství jako mladého prince až po rozhodnutí opustit královskou rodinu se svou manželkou Meghan, vévodkyní ze Sussexu. Kniha také čtenářům přiblíží působení prince Harryho v britské armádě. Podle některých spekulací memoáry prince Harryho "způsobí potíže" královské rodině a ukazují, že se nechce usmířit se svým bratrem, princem z Walesu, ani se svým otcem, králem.

Rozhodnutí prince Harryho vydat paměti přichází poté, co jeho manželka napsala vlastní knihu - knihu pro děti s názvem Lavička. Příběh o poutech mezi otci a syny se rychle stal bestsellerem New York Times.