Jak naše poloha ve spánku ovlivňuje snění? Rozhodně více než byste čekali

Jak naše poloha ve spánku ovlivňuje snění? Rozhodně více než byste čekali
Spíte na boku, na zádech nebo na břiše? Podle výzkumů může naše pozice během spánku značně ovlivňovat i naše sny. Jaké sny každá pozice způsobuje? U jedné se nám může zdát více nočních můr a jiná zase napomáhá ke klidnějšímu spánku.

Jak ve spánku vnímáme okolí?

Často si spánek vysvětlujeme jako proces, ve kterém je mozek oddělen od okolního světa a vůbec nevnímá podněty okolo sebe. Nyní se však ukazuje, že by tomu mohlo být úplně jinak. Podle výzkumu Calvina Kai-Ching Yu naopak vnímáme a analyzujeme podněty, které přicházejí z prostředí, ve kterém spíme. Ty se proto dostávají i do našich snů a mohou je výrazně ovlivňovat.

Kromě teploty v pokoji, zvuků kolem nás a oblečení to může být právě i naše spací poloha.

Ke klidnému spánku je nejdůležitější, abyste se cítili pohodlně, a tak neexistuje žádná, která by byla nejlepší pro všechny. Přesto může každá z nich naše sny ovlivňovat trochu jinak.

 

Na zádech

Spaní na zádech je pro naše tělo asi tou nejlepší pozicí. Vyhnete se tak totiž bolesti zad i krku, ale naopak se jí podpoří chrápání a může vést k bolesti beder.

Lidé, kteří spí na zádech, podle studie zažívají více nočních můr a hůře si své sny pamatují. Navíc se jim hůře dýchá, což na sny může mít také vliv.

Na břiše

Spaní na břiše by mělo zabránit chrápání, ale působí špatně na krk a páteř, které jsou v nepřirozené pozici.

Přestože lidí spících v této pozici je nejméně, zdají se jim ty nejzajímavější sny. Jsou totiž mnohem intenzivnější, realističtější a často s erotickým podtextem. Lidé, kteří během výzkumu ale spali s obličejem dolů, se ve snech cítili stísněně a často se jim zdálo, že se nemůžou hýbat nebo že jsou svázáni či někde zamčeni. 

Podle Calvina to je tím, že v odlišných pozicích během spánku cítíme tlak na různých částech těla a tento pocit se poté promítá do našich snů. Takže když spíme obličejem dolů, nedostává se k nám tolik vzduchu a můžeme se cítit, jako bychom někde uvízli a nemohli se hýbat.

Zdroj: Autor: Gorodenkoff / Shutterstock

Na boku

Spaní na boku je nejčastější polohou během spánku. Je pro nás většinou nejpohodlnější, ale má také svá negativa. V takové pozici totiž omezujeme funkci bránice, a tak nemůžeme během noci dýchat úplně zhluboka. Navíc namáháme i naši pleť, protože ležením na obličeji se kůže ohýbá a vrásčí.

Ve snech záleží i na tom, na které straně spíme. Lidé, kteří spí na levé straně, údajně zažívají více nočních můr a nepříjemných snů. Těm, kteří spí na pravé straně, se naopak zdají klidné sny, ve nichž se cítí bezpečně a uvolněně. Jejich spánek je navíc kvalitnější a hlubší a jen tak něco je z něj neprobudí.

 

Zdroje: