Další, prosím. Ministerstvo zdravotnictví spouští registrační web pro zájemce o očkování proti koronaviru

Další, prosím. Ministerstvo zdravotnictví spouští registrační web pro zájemce o očkování proti koronaviru
Od 15. ledna se mohou všichni senioři nad 80 let zapsat do pořadníku na očkování proti nemoci covid19. Ostatní, kteří nejsou v rizikových skupinách, si ještě pár dní budou muset počkat.

Nejvyšší priorita 1A

Senioři, kteří mají více než 80 let se již od pátku mohou registrovat pomocí systému vydaného ministerstvem zdravotnictví, aby co nejdříve dostali vakcínu proti koronaviru. Těchto lidí je v České republice přibližně 400 tisíc, přičemž tyto osoby by měly být proočkovány do konce února.

Vše záleží také na tom, jaký bude o vakcínu zájem, všichni lidé se nejspíš nebudou chtít nechat očkovat, přesto lze doufat, že seniorů k očkování dorazí co nejvíce.

Jak se registrovat?

Rezervační systém je navržen tím způsobem, aby se do něj mohl kdokoliv jednoduše zaregistrovat. Pakliže není senior v tomto směru dostatečně zdatný, měl by mu pomoci člen rodiny, pečovatel apod. V dalším případě může senior zavolat na linku 1221, jejíž pracovníci s ním udělají registraci po telefonu.

Kdy přijdou na řadu ostatní?

Od 1. února mohou registrační systém začít využívat také ostatní občané České republiky, nezávisle na věku, povolání apod. Všichni se budou moci přihlásit již na začátku února. 

Prioritní systém bude ale stále platný. Systém bude vyhodnocovat, kdo se k očkování dostane dříve. Nejvyšší prioritu budou mít stále senioři, osoby s chronickým onemocněním a se zhoršenou imunitou. Může se tak stát, že se mladý a zdravý člověk přihlásí už na začátku února, řada se ale na něj dostane až v průběhu letních prázdnin.

Musí se registrovat všichni?

Registraci nemusí provádět zdravotníci a osoby v domovech pro seniory. V těchto zařízeních by mělo být očkování ukončeno dříve než ke konci února. Ostatní však musí provést registraci.