Rok 2023 bude ve znamení královských svateb

Rok 2023 bude ve znamení královských svateb
Letošní rok bude na královské svatby skutečně bohatý. Určitě se uskuteční tři, dvě z nich dokonce v jedné zemi. V průběhu roku pravděpodobně dojde ještě ke čtvrté královské svatbě.

Letošní rok bude ve znamení královských svateb. V roce 2023 se uskuteční hned tři takové svatby, dvě v Jordánsku a jedna v Lucembursku. Předpokládá se, že další svatba se letos bude konat také v Norsku. Ta však ještě není zcela jistá.

Jarní svatba

První královská svatba letošního roku se uskuteční v dubnu, kdy si lucemburská princezna Alexandra vezme Nicolase Bagoryho narozeného ve Francii. Jak je v Lucembursku zvykem, pár bude mít dva obřady. První, civilní obřad, se uskuteční 22. dubna na lucemburské radnici. Jejich církevní obřad se uskuteční o týden později, 29. dubna v kostele svatého Tryomphe ve francouzském Bormes-Les-Mimosas.

Pár oznámil zasnoubení v listopadu 2022. Princeznin snoubenec se narodil v roce 1988, vyrůstal ve francouzské Bretani a vystudoval klasickou literaturu a politické vědy. Věnuje se tvorbě kulturních a sociálních projektů.

Červnová svatba

1. června se bude ženit jordánský korunní princ, místo svatby však zatím nebylo zveřejněno. Korunní princ Husajn si při muslimském obřadu vezme za manželku Rajwu Khaled Al Saif narozenou v Saúdské Arábii. Další podrobnosti se mají včas upřesnit.

Zásnuby korunního prince Husajna se konaly 17. srpna v Saúdské Arábii za účasti několika členů jordánské královské rodiny. Rajwa Khaled bin Musaed bin Saif bin Abdulaziz Al Saif se narodila 28. dubna 1994 v Rijádu saúdskému podnikateli Khalidovi bin Musaedovi Al-Saifovi a Azze bint Naif Al-Sudairi. Po svatbě se stane jordánskou korunní princeznou.

Další Jordánská svatba

Mladší sestra korunního prince, princezna Iman, by se měla v příštím roce také vdát, datum však zatím nebylo oznámeno. Královna Rania v rozhovoru v roce 2022 uvedla, že obě svatby se uskuteční v rozmezí tří až čtyř měsíců. Není přesně známo, jak dlouho je tento pár spolu, ale ví se, že snoubenec princezny je velmi úspěšný a u královské rodiny velmi oblíbený. Jameel Alexander Thermiotis se narodil v roce 1994 ve venezuelském Caracasu a je řeckého původu. Vystudoval bakalářský obor obchodní administrativa a v současné době pracuje v oblasti financí v New Yorku.

Královna Rania uvedla, že svatby budou mít rozestup 3 až 4 měsíců. Zdroj: Ovidiu Hrubaru/ Shutterstock

Jordánská princezna Iman bint Abdullah je druhé dítě královny Ranie a krále Abdullaha II. Narodila se 27. září 1996 v jordánském hlavním městě Ammánu a má tři sourozence: korunního prince Husajna, princeznu Salmu a prince Hashema. Tato mladá princezna se veřejně neprezentuje na sociálních sítích (proto se neví, kdy se se snoubencem potkali), ale její maminka, která je aktivní převážně na Instagramu, často dává o princezně Iman vědět prostřednictvím srdečných domácích rodinných videí a fotografií. Přestože je princezna Iman dítětem jordánského panovníka, není v řadě na trůn, protože nárok na něj mají pouze legitimní, mužští, duševně zdraví muslimští potomci.

Možná norská svatba

V roce 2023 je možnost konání ještě jedné královské svatby. Princezna Märtha Louise je zasnoubená s americkým šamanem Durekem Verrettem. Pár své zasnoubení oznámil 7. června 2022. Datum jejich svatby nebylo stanoveno, ale předpokládá se, že se uskuteční někdy v roce 2023.

Princezna, dcera krále Haralda a královny Sonji, již není funkčním členem královské rodiny, z této funkce odstoupila v roce 2022. Stalo se tak po dohodě s králem, královskou rodinou a panem Verrettem, aby mohla žít nezávisleji a věnovat se svému podnikání. V Kalifornii narozený Verrett byl v Norsku terčem rasismu, a když princezna odstoupila ze svých povinností, král vydal prohlášení, v němž rasismus vůči svému budoucímu zeti rázně odsoudil.

Zdroje článku: