Jaké rostliny vybrat, abyste na zahradu přilákali motýly

Jaké rostliny vybrat, abyste na zahradu přilákali motýly
Jak se dny stále prodlužují a počasí je teplejší, láká nás to na zahradu, abychom naplánovali novou sezónu. Chcete-li mít zahradu barevnější a veselejší, přilákejte si na ni různé druhy motýlů pomocí různobarevných rostlin.

Motýli jsou ve skutečnosti krátkozrací, ale velmi dobře rozlišují barvy. Když vysadíte rostliny s velkým množstvím květů v bílých, oranžových, fialových, červených a žlutých barvách, můžete mít o radost z motýlů postaráno. Motýli cítí vůni prostřednictvím receptorů v tykadlech, sosáku a nohou a přitahují je silně vonící bylinky jako jsou řebříček, šalvěj, levandule a dobromysl. Nezapomeňte mít v rohu zahrady také pro motýli důležité kopřivy a bodláky. Největší radost jim však uděláte těmito třemi rostlinami.

Motýlí keř – Komule Davidova

Komule poskytuje nektar mnoha druhům motýlů a jeho listy se často stávají potravou pro některé motýlí larvy. Květenství v podobě klasů postupně rozkvétá po celé léto a svým lahodným nektarem láká kromě motýlů také čmeláky a včely. Pořídit si můžete keř s květenstvím od bílých po fialové barvy. Je to opravdu keř a dosahuje výšky až 3 metrů, ujistěte se, že na něj máte dostatek prostoru. Ideální je jako solitér.

Klejicha hlíznatá

Mrazuvzdorná trvalka Klejicha vyniká svítivě oranžovými hvězdičkovitými květy, na podzim je zajímavá velkými okrasnými semeníky, z nichž po dozrání vylétávají ochmýřená semena. Její květy přitahují i vzácné motýly Monarcha z čeledi babočkovitých. Tato rostlina dává prostor k uložení vajíček a poskytuje také potravu pro larvy. Rostlina je mírně jedovatá, ale latexové mléko z jejich listů můžete použít na léčbu bradavic. 

Třapatka nachová

Léčivá bylina s hvězdicovitými květy s pichlavým středem je ozdobou zahrady sama o sobě. Nevyžaduje speciální podmínky, má ráda slunce a roste i na suchých stanovištích. Třapatka je významným útočištěm motýlů a čmeláků.

 Zdroje: