Smícháním čisticích prostředků nevznikne účinnější směs, ale často škodlivá pohroma

Smícháním čisticích prostředků nevznikne účinnější směs, ale často škodlivá pohroma
Některé z nejúčinnějších čisticích prostředků pro domácnost nejsou určené k míchání. Patrně už víte, že by se nikdy neměly kombinovat agresivní chemikálie, jako je bělidlo a amoniak (nebo vlastně bělidlo a cokoli jiného), ale míchat by se neměly ani běžné nezbytnosti spíže – jedlá soda a ocet.

Smícháním octa a jedlé sody vznikne jen pěna

K úklidu a čištění domácnosti můžete použít různé produkty. Někteří lidé sahají po přírodních přípravcích, aby zvýšili účinky detergentů. Do pračky tak např. spolu s obvyklým pracím prostředkem přidávají jedlou sodu nebo ocet. Mnozí pak používají kyselinu citronovou jako leštidlo na nádobí. Tyto produkty, užívají-li se jednotlivě, nezpůsobují žádné problémy, ale pokud se smíchají dohromady, může to někdy nadělat pořádnou paseku nebo zcela ztratit původní účinek.

Jedlá soda je pravděpodobně nejpoužívanějším produktem v domácnosti. Neměla by se však nikdy míchat s octem nebo kyselinou citronovou ve snaze lépe vyprat prádlo nebo na jakékoli jiné typy čištění. Když se totiž smíchají, okamžitě se vytvoří šumivá pěna. Oxid uhličitý získaný při reakci je to, co způsobuje bublinky, ale jakmile vyprchají, zůstane vám vlastně jen voda. Síla jedlé sody a octa se tedy navzájem vyruší. Na rozdíl od směsi bělidla a amoniaku kombinace sody a octa nikomu neublíží, avšak neočekávejte, že odvede dobrou práci při čištění.

Jedinou výhodou vytvořené směsi může být odvápňovací schopnost. Dokud ještě bublá, je užitečná pro odstranění nečistot z ucpané toalety a pro čištění stěn záchodové mísy, zejména pomocí horké vody.

Pěnící pečicí soda s octem ve lžíci
Pěnící pečicí soda s octem ve lžíci | Zdroj: ekramar / Depositphotos

Nikdy nemíchejte ocet, bělidlo a amoniak

Na druhou stranu jedlou sodu a ocet používané samostatně lze smíchat s mycím prostředkem pro pračky nebo myčky nádobí. Vždy ale samozřejmě věnujte pozornost tomu, jaké čisticí prostředky používáte. Některé totiž obsahují bělidlo. Nemíchejte ani ocet se saponátem. Přítomnost bělidla v čisticích prostředcích není výjimečná, zejména v případě podlahových. Bělidlo a ocet společně vytvářejí plynný chlór, který může způsobit kašel, dýchací problémy, pálení a slzení očí. Plynný chlór a voda se také spojují za vzniku kyseliny chlorovodíkové a chlorné.

Bělidlo s amoniakem dá dohromady chloramin vyvolávající dušnost a bolest na hrudi. Ze spojení bělidla a lihu vznikne chloroform, další vysoce toxická kombinace. A konečně peroxid vodíku a ocet dá vzniknout kyselině peroctové / peroxyoctové. Tato kombinace může být vysoce korozivní. Proto nikdy nemíchejte čisticí prostředky pro domácnost navzdory tomu, co vidíte nebo slyšíte na sociálních sítích, ale vždy si pozorně přečtěte výstražné štítky na výrobcích a uchovávejte je mimo dosah dětí a domácích zvířat.

Pokud máte doma pejska nebo kočku, nezapomínejte, že ťapají po vámi umyté podlaze a pak si olizují srst. Při vdechnutí nebo pozření nevhodného čisticího prostředku by mohl být jejich život vážně ohrožen.