Jak překonat sebesabotáž a vystavět důvěru ve vlastní úspěch

Jak překonat sebesabotáž a vystavět důvěru ve vlastní úspěch
Sebesabotáž pochází ze strachu a vzniká při vytváření ochranného mechanismu proti eventuálnímu nebezpečí. Pokud se nám kontrola vymkne z rukou, začne nás ovládat a spustí zpátečku a my couváme před životními příležitostmi, spontánností a zavíráme příležitost vlastní intuici.

Udržujte myšlenkovou rovnováhu

Pokud se naše myšlenky odvíjejí negativním směrem, brzdí nadšení a kreativitu. Když jsme účastni negativní situace, náš vnitřní kritik ožívá a jedná. Začne za nás myslet a vytvářet kritické strategie. Postavme se mu a udržujme rovnováhu. Představte si, že se setkáte s odmítnutím vašeho protějšku. Můžete si odmítnutí vyložit velice osobně či se naopak zatvrdíte a půjdete se bavit s někým jiným. Nebo si uvědomíte, jak zoufale se cítíte a posunete se dál. Nespěcháte na sebe, ale ani se neutápíte v sebeskličujícím smutku. 

Přijměte sebevědomé poselství

Je obecně známo, že student se lépe učí s pozitivním a podporujícím učitelem. Buďte sami sobě takovým učitelem. Mějte stále na paměti své silné stránky a kvality. Každý je v něčem dobrý a naprosto každý se má v čem zlepšovat. V krušných chvílích požádejte své blízké o pozitivní poselství. Vytvořte si album s fotkami z vašich úspěchů a pokaždé, když pochybujete, projděte si jej.

Naučte se věci dokončit

Nedotažené věci v osobním nebo profesním životě nám sestaví vnitřní vzorec, na jehož základě máme tendenci vzdávat se těsně před cílovou páskou. Jde vlastně o naučený stereotyp, který se opakuje v různých úrovních našich činností. Ve vymýšlení výmluv jsme obvykle velmi kreativní. Dokážeme sami sebe přesvědčovat natolik, že svým výmluvám uvěříme. Nezačínejte nový projekt, dokud nedokončíte všechny čekající. Ze začátku je to obtížné, protože musíte znovu vystavět důvěru a disciplínu v sobě samých, že dokážete dokončit to, co začnete. Ale rozhodně to stojí za to, jelikož vám to pomůže překonat sebesabotáž a vybudujete si základy pro dosažení cílové pásky.