Lněné semínko: Jak co nejlépe využít jeho prospěšné vlastnosti

Lněné semínko: Jak co nejlépe využít jeho prospěšné vlastnosti
Lněná semínka by určitě neměla chybět v žádné spíži. Mají celou řadu vynikajících vlastností a rozhodně nejsou určená jenom do vegetariánské a veganské stravy. Stejně tak prospěšný je i olej, který se ze semen lisuje.

Příroda pomáhá

Dopřejte si tento dar z přírody, který je jedním z nejdostupnějších a nejlevnějších zdrojů Omega-3 esenciálních mastných kyselin, které naše tělo potřebuje pro správné fungování, ale neumí si je vyrobit. Proto je do organismu musíme dodávat. Zejména lidé, kteří nemají jídelníček bohatý na ryby, by měli lněné semínko do jídelníčku zařadit.

Denní příjem semínek by měl být 2-3 lžičky a konzumací si zajistíte i optimální zdroj minerálních látek (hořčík a fosfor) a také vitamínů (B a E).

Zdroj: Autor: Yushchuk Myroslava / Shutterstock

Lněná semínka jsou považovaná za hotový poklad pro naše střeva. Kromě přírodního prostředku proti zácpě umí také velice dobře střeva čistit a obnovuje jejich správnou činnost.

Jak na zácpu

Nejvhodnějším způsob, jak se zbavit tohoto velice nepříjemného problému: stačí na noc namočit 1-2 lžičky semínek do vody. Ráno je ve sklenici sliz a semínka. Celou dávku je potřeba vypít, můžete si ji naředit vodou nebo ovocnou šťávou.

Lněná semínka jsou považovaná za hotový poklad pro naše střeva.

Blahodárné účinky

Pravidelnou konzumací se nejen zbavíte zmíněných problémů, ale uklidníte si sliznici střev, preventivně se budete chránit proti zánětům v trávícím traktu, a ještě se budete chránit proti infekci močových cest. Látky, které jsou v semínkách obsažené zlepšují i kvalitu vlasů a pleti.

Naše babičky a prababičky si dopřávaly k pití odvar ze lněných semínek po porodu jak pro sebe, tak pro hospodářská zvířata, protože pomáhají k čištění a uklidňují svalstvo.

Použití v kuchyni

Semínka se mohou použít i bez namočení. Mají ale příliš tvrdou slupku a mohlo by se stát, že ani kyselé šťávy v trávícím traktu nenaruší povrch semínka, a to projde trávícím traktem zase z těla ven bez užitku. Proto je třeba semínka konzumovat posekaná nebo rozemletá. Můžete je přidat do domácího pečiva, do jogurtu, do cereálií nebo zeleninového salátu.

Ve vegetariánské a veganské kuchyni se sliz ze semínek používá jako pojivo, které nahrazuje vejce.

Pokud se vám konzumace semínek nezamlouvá, můžete sáhnout po lněném oleji. Ten je výborný do salátů.