Kefírová bábovka s jablky potěší každou návštěvu

Kefírová bábovka s jablky potěší každou návštěvu
Nadchnout vaši návštěvu není vůbec složité. Chutná kefírová bábovka s jablky se o to postará. Stačí smíchat pár chutných ingrediencí a chvála na váš dezert ke kávě nebude brát konce.

Kefír a jablka – suroviny, které bábovku zvláční

Bábovka není složitá na přípravu, jediné, co si musíte pohlídat, je to, aby nebyla suchá. Předcházet suchosti bábovky lze hned několika způsoby. Důležitý je správný poměr tekutin v bábovce. Co vám však vláčnost bábovky určitě zajistí, to jsou strouhaná jablka, které bábovkovému těstu dodají šťavnatost. Další ingrediencí, která se na vláčnosti bábovky podílí je zaručeně kefír. Ten těsto nejen zvláční, nýbrž i příjemně zjemní. Kefírová bábovka s jablky může být díky tomuto určitě vaše nejoblíbenější. Potřebujete na ni jen pár ingrediencí.

Na bábovku potřebujete:

  • 2 a čtvrt hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrníček změklého másla
  • 1 a čtvrt hrnku krupicového cukru
  • 3 vejce v pokojové teplotě
  • půl hrníčku kefíru
  • 4 velká strouhaná jablka
  • špetku soli
  • kypřicí prášek do pečiva
  • půl lžičky skořice
  • špetku muškátového oříšku

Jak na vláčné a nadýchané těsto?

I přesto, že je bábovka jednoduchá, lze na ní řada věcí zkazit. Třeba špatně vyšleháte sníh z bílků, nepovede se vám vymazat forma nebo bude bábovka příliš suchá. Aby se vám ani jedno nestalo, mám pro vás zaručené tipy.

Sníh z bílků nejlépe ušleháte, když na něj použijete bílky v pokojové teplotě. S vejci, která rozklepnete rovnou z ledničky, se vám tohle nikdy nepodaří. Aby vám bábovka dobře vylezla, je nutné dobře vymazat formu. Na vymazání formy použijte nejlépe sádlo, které se nepřepaluje tolik jako máslo. Aby bábovka nebyla suchá, použijte vhodné ingredience. Bábovku dokáží zvláčnit rozinky namočené v rumu, jogurt, zakysaná smetana, ale také kefír s jablky. Jablka jsou šťavnatá sama o sobě, použijete-li je do bábovky s kefírem, úspěch máte zaručený.

Kefír jako superpotraviny, Zdroj: Fascinadora / Shutterstock

Jak na těsto?

Kefírová bábovka s jablky vám nezabere více jak 20 minut, respektive příprava jejího těsta vás nezdrží. Smíchejte mouku se špetkou soli, s kypřicím práškem, se skořicí a muškátovým oříškem.

V misce do tuhého sněhu ušlehejte vaječné bílky. V další nádobě do hladké pěny umíchejte máslo s cukrem. Přidejte žloutky, kefír a nakonec zapracujte také mouku. Do těsta vmíchejte nastrouhaná jablka a na závěr do něj přidejte našlehaný bílkový sníh. S ním už pracujte jen ručně, abyste zaručili nadýchanost těsta.

Vláčné bábovkové těsto nemusí být věda, stačí do něj přidat strouhaná jablka. Podobnou službu vám prokáže také mrkev nebo cuketa.

Bábovku pečte v troubě asi 55 minut na teplotu 180 °C. Samozřejmě si troubu předehřejte o něco dříve, protože bábovka miluje rozpálenou troubu a stálou teplotu. Kdyby teplota kolísala, mohla by se na povrchu bábovky vytvořit tvrdá krusta, přes kterou by se vnitřek těsta už nedopekl. Po vyndání z trouby bábovku nechte chvíli vychladnout a pak pocukrujte. Přejeme dobrou chuť!

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.juliasalbum.com