Mravenci na ústupu: S těmito osvědčenými tipy budete mít letos od mravenců konečně pokoj

Mravenci na ústupu: S těmito osvědčenými tipy budete mít letos od mravenců konečně pokoj
Nejen, že vám mohou mravenci na vašich balkonech a terasách pěkně znepříjemnit pohodové letní chvíle, mohou taky učinit pěknou paseku na vašich rostlinách, které si hýčkáte. Pojďme se podívat na šest osvědčených tipů, které vám zajistí konečně pohodové léto bez těchto malých záškodníků.

1. Káva

Nejen, že vám káva může zpříjemnit ráno, ale také vám dokáže pomoci v nekonečném boji proti mravencům, kteří okupují váš balkon nebo terasu. Káva je velmi aromatická a mravenci tuto vůni nesnáší. Mletou kávu rozsypejte na místa, kde nechcete, aby se vám mravenci dostali. Káva je odpudí svou vůní a také bude působit jako přirozená bariéra, přes kterou se nebudou moci dostat. Kávu je také možné smíchat s vodou a tuto pastu rozetřít na potřebná místa.

1. Citrony

Pokud si budete chtít dát na terase nebo na balkoně nějaký skvělý, osvěžující drink s citronem, nechte si jeden i na boj proti mravencům. Citrony i se slupkou povařte 15 minut v horké vodě, směs nechte vychladnout. Tuto směs můžete okamžitě použít v rozprašovači a postříkat infikovaná místa. Účinný je také citronový ocet, který vyrobíte naložením citronových slupek do octu. Slupky nechte louhovat alespoň týden, poté postříkejte na potřebné místa. Tato místa budou svou silnou vůní neutralizovat feromonové stopy mravenců a odpuzovat je.

3. Jedlá soda

Jedlá soda je účinným a ekologickým prostředkem v boji proti mravencům. Její použití je jednoduché a bezpečné pro domácí prostředí. Jedlá soda působí na mravence tak, že narušuje jejich trávicí systém, což vede k jejich rychlé eliminaci. Kromě toho má také schopnost neutralizovat feromonové stopy, které mravenci používají k navigaci a komunikaci. Pro přípravu účinného prostředku stačí smíchat jedlou sodu s cukrem v poměru 1:1. Cukr přitahuje mravence, kteří směs konzumují a odnesou ji zpět do hnízda, kde jedlá soda začne působit.

Jedlá soda je velmi účinným prostředkem proti mravencům
Jedlá soda je velmi účinným prostředkem proti mravencům | Zdroj: FotoHelin / Depositphotos

4. Bílý ocet

Bílý ocet je vynikajícím a ekologickým prostředkem v boji proti mravencům. Obsahuje kyselinu octovou, která narušuje feromonové stopy, tímto způsobem ocet dezorientuje mravence a zabrání jim v hledání potravy a návratu do hnízda. Pro přípravu účinného roztoku smíchejte bílý ocet s vodou v poměru 1:1 a přelijte do rozprašovače. Nastříkejte roztok na cesty, kterými se mravenci pohybují, a na vstupní body, kudy pronikají do vašeho domova. Tento jednoduchý a přírodní způsob boje proti mravencům je nejen efektivní, ale také šetrný k životnímu prostředí.

5. Křída

Tímto způsobem i krásně zabavíte své děti a ještě si pomůžete od nechtěných návštěvníků. Křídou nakreslete mantinely okolo míst, kde nechcete, aby se mravenci dostali. Uhličitan vápenatý, který křída obsahuje působí jako účinná bariéra pro mravence, neboť svým působením ztíží mravencům pohyb a dýchání.

6. Práškový cukr

Práškový cukr je efektivním a jednoduchým domácím prostředkem, jak se zbavit mravenců. Jeho hlavní síla spočívá v tom, že přitahuje mravence díky své sladkosti. Když mravenci naleznou práškový cukr, začnou ho shromažďovat a odnášet zpět do svého hnízda jako potravu. Jakmile se cukr dostane do hnízda, můžete k němu přidat další složky, jako je borax nebo jedlá soda, které působí na mravence smrtelně. Borax například narušuje jejich trávicí systém, zatímco jedlá soda neutralizuje jejich kyselé trávicí šťávy. Pro přípravu účinného prostředku smíchejte práškový cukr s boraxem nebo jedlou sodou v poměru 1:1 a rozmístěte tuto směs na místa, kde se mravenci objevují.

Zdroje článku: