Na grilu: Buřty a krkovička voní v létě z každé zahrady, ale grilováním můžete i překvapit

Na grilu: Buřty a krkovička voní v létě z každé zahrady, ale grilováním můžete i překvapit
Reklamy jsou plné usměvavých mužů, kteří se naparují nad lehce spáleným masem, ale grilování toho nabízí mnohem víc a hotové kulinářské delikatesy lze vykouzlit i na tom nejlevnějším grilu z hobby obchodu.

Kouzlo grilování dokáže proměnit i mnoho dalších jídel v pozoruhodně lahodné pochoutky. Zde je několik nápadů, které jistě překvapí a potěší.

Zelenina není na grilu nováčkem

grilovaná zelenina
grilovaná zelenina | Zdroj: pobarabany / Depositphotos

I rození masožrouti si rádi pochutnají na grilované zelenině (samozřejmě k masu). Ženy zase ocení, že pracně vydřenou postavu do plavek nemusí zaplatit odmítáním dozlatova ugrilovaných dobrot a maso tak mohou alespoň z části nahradit zdravější a lehčí stravou. Dobře ochucená zelenina, jako je chřest, paprika, cuketa, lilek, cibule, žampiony či rajčata mohou být doslova lahůdkou.

Experimentovat lze ale třeba i se zelím, kapustou a římským salátem. Stačí odstranit nejtvrdší část listů, potřít celé listy zlehka olivovým olejem, pokapat sójovou omáčkou a grilovat, dokud nejsou měkké, s křupavými okraji. Posypané praženými sezamovými semínky se stanou vyhledávanou delikatesou.

Pochutnat si lze i na grilovaném avokádu. Z botanického hlediska je to sice ovoce, ale v kuchyni se s ním pracuje jako se zeleninou. Půlky avokáda se mohou stát na zahradní party skvělým chuťovým překvapením. Stačí je potřít kvalitním olejem a opékat několik minut z obou stran. Když je hotovo, do důlku se dá třeba česnekový (nebo jiný výrazný) dresink či lžička zakysané smetany a dobrota je připravená k jídlu.

Nový zážitek s ovocem

grilovaný meloun
grilovaný meloun | Zdroj: bhofack2 / Depositphotos

Je to sice trochu šílené, ale i obyčejný meloun, který kraluje letnímu ovocnému osvěžení, se dá grilovat. Jen musíte předběhnout manžela s masem a na čistý a dobře naolejovaný rošt stačí položit plátky melounu a opéct je z obou stran. Chutná skvěle i samotný, ale chuť lze doladit medem a mátou.

Ananas není na grilu nováčkem. Dobře zralý oloupaný ananas stačí nakrájet na silnější kolečka a po obou stranách grilovat tak dlouho, až jsou na ovoci zřejmé stopy roštu. Takto upravené ovoce je vhodné jako zpestření do ovocných salátů a dokonce i jako příloha k masu. Dokonce se dá experimentovat i z ochucením oblíbeným kořením.

Stejně se připravují neoloupané půlky broskví, které jsou výtečné jako dezert, pokud se nazdobí hustým jogurtem a medem.

A ještě něco navíc

Sardinky patří k podceňovaným rybám. Přesto mohou být na grilu velmi chutné a na zahradu přinesou trochu středomořské atmosféry. Stačí je potřít olejem, ochutit voňavým bylinkovým kořením a pokapat citrovovou šťávou.

Pro děti může být grilování zábavnou hrou, kdy si s vaší pomocí udělají pizzu. K úspěchu stačí, když jim připravíte těsto. Placku můžete upéct i na naolejovaném grilu, ale pohodlnější to bude doma v troubě. Na grilu potom stačí placku obložit, okořenit a na závěr zasypat sýrem. Pokud nemá gril poklop, stačí placku přiklopit alobalem potřeným olejem, aby se příprava urychlila.

Z Itálie si k nám našla cestu i polenta z kukuřičné mouky, která muže být stejně zajímavou pochutinou. Italové jí konzumují sladkou i kořeněnou. Vystydlou polentu stačí nakrájen na plátky a z obou stran pěkně opéct na grilu. Skvěle chutná s gorgonzolou, ale děti si pochutnají i na plátku a medem s oříškovým posypem.

Zdroje článku: