Kouření, alkohol a kofein v těhotenství zvyšují u dítěte riziko ADHD. Vliv mají i faktory, jimž se asi nevyhnete

Kouření, alkohol a kofein v těhotenství zvyšují u dítěte riziko ADHD. Vliv mají i faktory, jimž se asi nevyhnete
Riziko vzniku ADHD se zvyšuje už během těhotenství, pokud žena kouří, pije alkohol nebo užívá drogy. Rizikovým faktorem ale může být i stres, fyzické zranění nebo komplikace při porodu. Příznaky ADHD u dítěte s touto poruchou pomáhá zmírnit léčba, ale i zdravá výživa, dostatek spánku a cvičení.

ADHD vzniká převážně už v těle matky

Seznam prenatálních rizikových faktorů spojených s ADHD se s probíhajícím výzkumem prodlužuje, stále je však co objevovat. Žádný z nich nezpůsobuje ADHD pokaždé, u většiny dětí jim vystavených se nerozvine. Je tedy čím dál jasnější, že geny a prostředí spolupracují na utváření vývoje mozku i chování po celý život, ale zejména – a to nejvýrazněji – ve velmi raném věku.

ADHD, totiž porucha pozornosti s hyperaktivitou, nemá jen jednu příčinu. Riziko během těhotenství zvyšuje např. to, když žena kouří, pije alkohol či kofein, užívá drogy a jiné látky, včetně tabáku a konopí. Vliv může mít rovněž emoční stres nebo trauma, fyzické zranění (např. v oblasti páteře), porodní trauma či komplikace při porodu, jako je nedostatečný přísun kyslíku a průtok krve v děloze, císařský řez, předčasné narození a nízká porodní hmotnost.

Přestože tato vývojová porucha vzniká převážně v těhotenství, na vině může být řada věcí, např. trauma z dětství. U dětí, které jsou vystaveny nepříznivým zážitkům, je vyšší riziko ADHD. Je pak zapotřebí vyhledat zkušeného lékaře, který by rozlišil stavy a pochopil, zda dítě zažívá efekt traumatu nebo vykazuje skutečné známky ADHD, případně obojí.

Léky a terapie pomáhají zmírnit příznaky

Jen málo prenatálních a raných rizikových faktorů spojovaných s ADHD je známo jako kauzálních. Tyto faktory navíc mají tendenci se sčítat a vyskytovat ve skupinách, což v konečném důsledku ztěžuje posouzení vztahu faktoru k ADHD. V historii psychiatrie bohužel dochází k pomýlenému obviňování matek, ale je třeba si uvědomit, že mnohá rizika jsou nevyhnutelná a že ani otcové nejsou z obliga. Podpora otce může být ochranným faktorem pro zdraví těhotné matky, a tím tedy i zdraví plodu.

Pokud se vaše dítě narodí s ADHD, nevyčítejte si to, ale raději udělejte všechno pro to, abyste zvládli (dokonce snížili) příznaky poruchy a ochránili zdraví i pohodu rodiny. Děti s ADHD mohou být akční, hlasité a nezvladatelné. Jejich impulzivní, nebojácné a chaotické chování způsobuje, že se každodenní činnosti stanou vyčerpávajícími, proto by se rodiče měli zapojit do behaviorálního tréninku, který je naučí, jak na chování dítěte reagovat.

Pro děti s ADHD je těžké se soustředit.
Pro děti s ADHD je těžké se soustředit. | Zdroj: SimpleFoto / Depositphotos

Doporučuje se také zaměřit na výživu a během těhotenství jíst zdravé potraviny. Vybírejte si zejména ty plnohodnotné, které jsou bohaté na živiny. Zvažte užívání doplňků omega-3 nebo eliminační dietu, jež vylučuje běžné potravinové alergeny (sóju, pšenici, vejce, arašídy, mořské plody atd.) a přísady (umělá potravinářská barviva).

Podporujte dobré spánkové návyky, veďte dítě k pravidelnému cvičení, ať už formou sportu nebo hry, a omezte jeho čas u obrazovky. Vhodná léčba navíc pomáhá zmírnit příznaky a učinit tento stav mnohem menším problémem v každodenním životě. ADHD lze léčit pomocí léků nebo terapie, ale často je nejlepší kombinace obojího.

Zdroje článku: