4 tipy na dobrodružné čtení pro děti od dvanácti let

4 tipy na dobrodružné čtení pro děti od dvanácti let
Kniha už dnes bývá u dětí až na druhém či třetím místě za lákavější elektronickou zábavou. Ale existují příběhy, které mají úspěch u všech bez výjimek. Níže uvedené knihy mají spád, jsou dobrodružné a napínavé. Pokud se do některé z nich děti začtou, nebudou se moci odtrhnou.

Ztraceni v čase, Petra Braunová

Příběh začíná na konci školního roku, kdy se už všechny děti těší na prázdniny. Ale páťák Martin měl ve škole velký průšvih, a místo k moři, musí k babičce na venkov. Je z toho celý otrávený a myslí si, že ho čeká otravné léto uprostřed nudné vesnice, a navíc bez televize a internetu. Ale babiččiny příběhy a nečekaný zážitek při cestě do obchodu jej brzy vyvedou z omylu. 

Zločin na Starém městě pražském, Daniela Krolupperová

Dobrodružný detektivním román čtenáře zavede do atmosféry na konci 19. století, kde zachycuje život významného malíře Jakuba Schikanedera. Autorka se při psaní románu nechala inspirovat skutečným obrazem s názvem Vražda v domě. Malý Jakub se stane svědkem pádu mladé dívky z pavlače. Jakub tento strašný zážitek na dlouhá léta vytěsní ze svého života. Až když se promítne do jeho obrazu, příběh znovu ožije.   

Srdce smečky, Bobbie Pyron

Autorka se při psaní knihy inspirovala skutečným příběhem Ivana Miškina, který jako malý žil na ulicích Moskvy se smečkou divokých psů. Pětiletý Miška přijde o matku a v třeskuté zimě se ocitne opuštěný uprostřed města. Zachrání ho parta dětských tuláků, kteří jej naučí, jak tento drsný svět zvládnout s pomocí vytváření soucitu, žebrání a krádeže. Po řadě nepříjemných zážitků končí Miška mezi toulavými psy, kteří mu na nějaký čas poskytnou rodinné zázemí. Stejně ale tuší, že patří do světa lidí. Najde sílu se k nim vrátit?

Zuby nehty, kolektiv autorů

Tato kniha potěší milovníky napětí, hrůzy a hororů. 19 povídek, po kterých nebudete moci usnout, napsali pod vedením Ivony Březinové studenti Literární akademie. Jednotlivé příběhy se odehrávají v současném světě, a proto u čtenářů vyvolávají nefalšovaný strach s pocitem, že by se něco takového mohlo skutečně stát.