30 let spánkové medicíny, seznamte se s „Dream and Nightmare“

30 let spánkové medicíny, seznamte se s „Dream and Nightmare“
Pokud se zajímáte o výklad snů a jejich dopad na váš osobní život, pak jste se pravděpodobně již setkali s článkem či odbornou statí z pera kanadského Ústavu „Dream and Nightmare“

Pokud se zajímáte o výklad snů a jejich dopad na váš osobní život, pak jste se pravděpodobně již setkali s článkem či odbornou statí z pera kanadského Ústavu „Dream and Nightmare. I kdyby ne, jejich bádání je natolik zajímavé, že se vám pokusíme práci tamních odborníků přiblížit.

Ústav „Dream and Nightmare“ oslaví letos (k roku 2021) třicet let od svého založení. Slavnostně otevřen byl v roce 1991 pod záštitou nemocnice Sacré-Coeur (čtěte:sakre kér), sídlící v Montréalu. Od samého počátku své existence se laboratoř zaměřuje především na podrobný výklad snů a nočních můr. Jejím polem působnosti jsou i poruchy spánku, které sužují populaci od nepaměti, ale také pořádání odborných školení pro vysokoškolské studenty i budoucí výzkumné pracovníky.

Samotný ústav spadá dnes pod Centrum pro pokročilý výzkum spánkové medicíny, jež patří mezi jedno z nejkomplexněji zařízených institucí, které se zaměřují na výklad snů. Laboratoř „Dream and Nightmare“ je složena ze dvou lůžkových spánkových sektorů, ve kterých probíhá většina tamních projektů. Pojďme si některé z nich blíže představit.

Samotný ústav spadá dnes pod Centrum pro pokročilý výzkum spánkové medicíny, jež patří mezi jedno z nejkomplexněji zařízených institucí, které se zaměřují na výklad snů.

V první vlně celosvětové pandemie koronaviru ústav zaznamenal zvýšený výskyt snů, zobrazující strach a obavy z rostoucí nákazy. Jak uvedl jeden z hlavních lékařů a současný ředitel ústavu, Tore Nielsen, nejedná se v tomto případě o spánkovou poruchu, ale o reakci nervového systému na vysoce stresové období, které do značné míry ovlivňuje životy milionů lidí na celém světě. Onen stres se následně odráží nejen v našem každodenním životě, ale jeho projevy se objevují právě i v rámci snění. Momentálně se jedná o jeden z největších projektů, kterým se laboratoř „Dream and Nightmare“ zabývá.

Ústav je znám i pro svůj výzkum skrytých procesů, jež probíhají v rámci REM fáze spánku, na kterém se podílí spolu s kanadským Institutem výzkumu zdraví. Za zmínku stojí i projekt zaměřený na lucidní snění, které se převážně v poslední době těší vysokému zájmu široké veřejnosti.

zdroj: