Jak správně a úsporně topit. Přinášíme tipy, které ocení vaše peněženka

Jak správně a úsporně topit. Přinášíme tipy, které ocení vaše peněženka
Vytápění je vždy výraznou položkou v rodinném rozpočtu a jde o výdaje, které přetrvávají několik měsíců. Z tohoto důvodu je nutné neustále sledovat správné fungování celého topného systému. Stejně důležité jsou i stavební úpravy, které optimalizují energetickou účinnost vytápění.

Jedním z nejdůležitějších aspektů ekonomického vytápění jsou dobře izolované podlahy. Nejlepším izolantem je dřevo, a navíc má příjemný teplý povrch. Dobrá tepelná izolace nesmí chybět ani u dveří a oken. Složitější úpravy jsou potom zateplení fasády domu a střechy.

Další věc, které je třeba věnovat pozornost, jsou radiátory. Ty jsou nejpoužívanějším způsobem vytápění jednotlivých prostor. Původní litinové radiátory jsou v současné době nahrazeny radiátory z oceli nebo hliníku. Ocelové radiátory se rychle zahřívají a pomalu ochlazují. Hliníkové radiátory jsou cenově zajímavé a mají jednoduchou instalaci. Nabízí ale nižší výkon než ty ocelové.

Optimální nastavení teploty

Pokud chcete vytápět váš dům ekonomicky, měli byste najít způsob, jak teplotu regulovat. V době, kdy nejste doma, není nutné vytápět na maximum. Není ovšem ani žádoucí nechat dům vychladnout úplně, protože jeho vytopení je opět ekonomicky náročné. Nejlepší je dům v době nepřítomnosti temperovat a přitopit, jakmile se rodina sejde doma.

Stejné je to i s topením v noci. Optimální teplota pro spaní je 15-18 °C, kojencům a malým dětem by se mělo topit na 18-21 °C. Jako ideální teplota pro denní provoz domácnosti je uváděná teplota 19-24 °C. Jsou ovšem i lidé, kteří se mohou cítit dobře i při nižší teplotě. Každý stupeň, který na termostatu uberete, představuje za celou dlouhou topnou sezónu výraznou úsporu tepla, a tedy i peněz.

Jak používat radiátory

Mít dobrý systém a kvalitní radiátory nestačí. Je třeba radiátory používat správně. K tomu je třeba:

  • Vyhnout se zakrytí (záclonami, závěsy, prádlem k sušení).
  • Nenechávat radiátory instalovat do výklenků nebo na ně pořizovat různé okrasné kryty.
  • Ne příliš rozšířené jsou izolační desky, které se umisťují za radiátor, aby zabránily úniku tepla z radiátorů rovnou do zdi.
  • Jednotlivé radiátory se opatří regulačními ventily, což umožňuje přizpůsobovat teplotu v různých částech domu (v chodbě není potřeba tak teplo jako v obýváku)

Větrání

Občasné větrání místnosti je důležité i v tomto nejchladnějším období. K nejmenším ztrátám energie dochází krátkým větráním, kdy se otevře několik oken najednou na pár minut. Prouděním vzduchu se místnosti vyvětrají během několika minut.