Zubním kartáčkem vyčistíte kromě zubů i svou domácnost

Zubním kartáčkem vyčistíte kromě zubů i svou domácnost
Zubní kartáček samozřejmě slouží primárně na čistění zubů, avšak dokáže být i skvělým pomocníkem při úklidu vaší domácnosti. Nejen že vám ušetří spoustu času a práce, ale spolehlivě nahradí i jiné, mnohdy i mnohonásobně dražší čisticí prostředky.

Nadešel čas zařadit zubní kartáček do úklidových prostředků...

Na úklid nemusíte pořizovat nový zubní kartáček. Stačí si mezi úklidové pomocníky zařadit zubní kartáček, který už nedokáže spolehlivě plnit funkci čištění zubů. Řekněme, že se jedná o kartáček, který už je tak trochu unavený. Samozřejmě se může jednat i o elektrický zubní kartáček, který už se nehodí ke svému původnímu účelu. Kartáček stačí řádně vyčistit a vydezinfikovat.

Tip pro snadnější způsob používání 

Zubním kartáček se dostanete do míst, kam se kartáč, nebo hadr dostanou jen stěží. Avšak jsou i místa v domácnosti, která jsou i pro zubní kartáčky velmi těžce přístupná. Vy si však svůj zubní kartáček můžete upravit tak, aby se dostal do všech nepřístupných míst velmi snadno. Jak na to?

  • ve větším hrnci přiveďte vodu k varu
  • do vroucí vody vložte zubní kartáček zhruba na 8-10 minut
  • poté kartáček vyndejte z vroucí vody a pomocí kleští ho ohněte do vámi požadovaného tvaru
Zubní kartáček můžete využít v domácnosti i při čištění klávesnice
Zubní kartáček můžete využít v domácnosti i při čištění klávesnice | Zdroj: GeniusKp / Depositphotos

5 místností ve kterých se vám bude zubní kartáček hodit

Koupelna

Koupelna je asi nejnáročnější místnost na úklid. S pomocí zubního kartáčku však úklid této náročné místnosti zvládnete velmi snadno

  1. spáry - spáry bývají noční můrou, jejich drhnutí je velmi náročné a nekonečné, zubní kartáček vám tuto práci dokáže ulehčit, smíchejte jedlou sodu s vodou v takovém poměru, abyste vytvořili pastu, tu pak aplikujte na spáry, nechte ji 2 - 3 minuty působit a poté je vydrhněte zubním kartáčkem, na větší skvrny použijte směs bílého octa a vody
  2. umyvadlo a baterie - nečistoty se převážně tvoří tam, kam vám hadřík, nebo velký kartáč nedosáhne, na zubní kartáček stačí nanést malé množství obyčejného mýdla, nebo čisticího prostředku a umyvadlo včetně kohoutku (i zespodu) vydrhnout, pokud kartáček namočíte do octa, hravě pak vyčistíte i vodní kámen
  3. vysoušeč vlasů - v místech, kudy fén nasává vzduch, se usazuje velké množství prachu, suchý kartáček na zuby vám s tímto problémem rychle pomůže

Záchod

Nelze popřít, že záchod je místo, kde se usazuje nejvíce nečistot. Z toho důvodu by měl být úklid toalety každodenní činností. I v této místnosti lze najít místa, která jsou běžnému kartáči nepřístupná. Jedná se především o záchodové prkénko. Postupně se tvořící zažloutlé fleky jsou oblibou převážně u plastových prkének. Lze si všimnout, že jsou na spodní straně prkénka místa, kam hadr, kartáč, nebo tyčinku do uší prostě nedostanete. Štětičky zubního kartáčku se tam však hravě dostanou.

Šatna

Málokdo přijde na to, jaké místo v šatně lze čistit zubním kartáčkem. Toto se týká především těch, kteří mají šatnu, či šatní skříně s pojezdy. Pojezdy totiž jezdí po lištách, kde se usazuje spousta prachu. Lišty však bývají velmi úzké, takže tady s hadrem, či prachovkou rozhodně nepochodíte. Zubní kartáček díky svým úzkým štětinkám váš problém vyřeší.

Pracovna

I pracovna má své místo, které je čas od času třeba vyčistit. Mluvíme tu o počítačových klávesnicích, kde se hromadí spousta nečistot (prach, vlasy, drobky). Klávesnici lze vyčistit pomocí zubního kartáčku velmi snadno. Stačí ji odpojit od počítače a suchým kartáčkem ji vyčistit mezi jednotlivými tlačítky.

Kuchyně

Ani kuchyň nesmí zůstat bez povšimnutí. Dnes už se sice klasické trouby s klasickými plotýnkami vidí jen zřídkakdy, ale pokud někdo takovou troubu stále vlastní, zubní kartáček využije v každé spáře a v každém zákoutí. Zubní kartáček také lze použít při úklidu lednice a vyčistit jím gumové lišty. Nezapomeňte ani na odkapávač na nádobí, myčku, nebo dřez.

Ostatní

Zubní kartáček se dá použít opravdu kdekoliv. Vyčistíte jím také radiátory, krbová kamna, sušičku na prádlo, pračku a mnoho dalšího.