Znáte svůj ascendent? Ovlivňuje vaši osobnost víc než znamení zvěrokruhu

Znáte svůj ascendent? Ovlivňuje vaši osobnost víc než znamení zvěrokruhu
Ascendent je klíčový k poznání osobnostních charakteristik a předpokladů. Pomůže vám odhalit to, co zůstává u jednoduchého slunečního znamení zvěrokruhu skryto. A to především díky tomu, že se k výpočtu používá přesné datum a místo narození.

Co je to ascendent

Jakmile se začnete hlouběji nořit do světa horoskopů, snadno zjistíte, že zde najdete mnohem více než jenom základní charakteristiku znamení podle dne narození. Konkrétně se jedná především o ascendent. Jde o charakteristiku vycházející z aktuálního postavení slunce při vašem narození.

Ascendent představuje východní bod horoskopu. Většinou značí to, jak vnímáme sami sebe, nebo to, jak se jevíme druhým lidem. Může ukazovat na vlastnosti, které v nás převládají. Rovnovážným protikladem je descendent, což je západní bod horoskopu.

Každý ascendent má přitom právě jeden descendent. Ten zase značí to, jak si představujete ideálního partnera, co za vlastnosti u jiných oceňujete a vyhledáváte nebo jaké máte skryté vlastnosti.

Jak na výpočet ascendentu

Pro výpočet ascendentu potřebujete znát opravdu přesné datum narození. Nutné je znát hodinu a v ideálním případě i přesnou minutu narození. Za den se totiž protočí všechny ascendenty, takže nepřesnost v čase může být velkou chybou pro celkový výpočet.

Pokud se sami nevyznáte ve složitých astrologických výpočtech, vždy je možné najít si výpočet ascendentu na internetu. Následně stačí zadat jednotlivé parametry a snadno zjistíte, v jakém znamení je přímo váš ascendent.

Jak ascendent ovlivňuje osobnost

Charakteristika znamení v ascendentu se odráží od toho, jakou máte identitu. Snaží se vystihnout to, kým se chcete stát nebo jak se mimoděk automaticky chováte v určitých situacích. Takto můžete zjistit své vlastní touhy, ale i to, jakým směrem se chcete dále ubírat a co zhruba chcete ve svém životě tvořit.

Pomocí ascendentu si můžete ujasnit určité hodnoty, jaké jsou pro vás důležité a trochu více pochopit své každodenní chování i reakce na netypické události.

Mnoho lidí při čtení horoskopu souhlasí s tím, že správně vypočítaný ascendent na jejich osobu často sedí o poznání více v porovnání s klasickým slunečním znamením. Pokud se tedy pozastavujete nad tím, proč charakteristika vašeho znamení neodpovídá vaší povaze a touhám, možná se nacházíte především ve svém ascendentu.

12 různých ascendentů

Ascendent nefiguruje v horoskopu samostatně, ale vždy je potřeba brát ho v kontextu právě s jeho protikladem v descendentu. Stejně jako u slunečních znamení, tak i tady je 12 různých ascendentů. Podívejte se na jejich stručnou charakteristiku, ale pro lepší pochopení je vždy lepší podrobnější horoskop.

Ascendent v Beranu

Jste podnikaví, neohrožení, odvážný a až neuvěřitelně rozhodní. K tomu ale i neklidní a až příliš neohrožení.

Ascendent v Býku

Jste konzervativní, vytrvalí a umíte pracovat systematicky. K tomu se však umíte projevovat tvrdohlavě až vzdorovitě.

Ascendent mateřství, zdroj: fizkes / Shutterstock

Ascendent v Blížencích

Jste zvědaví, přizpůsobiví a patříte mezi společenské lidi. Jenže máte roztříštěnou pozornost a přelétavou povahu.

Ascendent v Raku

Máte sklony pečovat o ostatní a potřebujete neustálý pocit komfortu a bezpečí. Problémy máte s náladovostí.

Ascendent ve Lvu

Vystupujete sebevědomě, odhodlaně a máte vznešené chování. Často však potřebujete obdiv a rádi dáváte najevo svou nadřazenost.

Ascendent v Panně

Jste vynalézaví, pracovití a pečliví. Na ostatní působíte důvěryhodně, ale zároveň stydlivě a opatrně.

Ascendent ve Vahách

Vystupujete ohleduplně a zdvořile. Vyhledáváte harmonii a absenci konfliktů. Jste váhaví, snadno se necháte ovlivnit a máte sklony k přehnané kritice.

Ascendent ve Štíru

Jste silní, vášniví a nebojácní. Občas se u vás projevuje rezervovanost, odtažitost a nepřístupnost pro ostatní.

Ascendent ve Střelci

Jste spravedliví, podnikaví a odvážní. Máte typickou dobrodružnou povahu a často až neklid, když nic neděláte.

Ascendent v Kozorohu

Jste spokojení, máte velké ambice a prokazujete velmi dobré organizační schopnosti. K pracovitosti však patří také umíněnost a sklony k panovačnosti.

Ascendent ve Vodnáři

Jste nestranní a plní ideálů. Své chování občas až nechápete a chcete, aby se všechno točilo okolo vás.

Ascendent v Rybách

Máte oddanou a vstřícnou povahu. Jste laskaví, ale snadno ovlivnitelní a náladoví.