Sen o posteli značí chybějící odpočinek, lenost, ale i sexuální touhu

Sen o posteli značí chybějící odpočinek, lenost, ale i sexuální touhu
O posteli se nám nejspíš zdálo ve chvíli, kdy jsme poprvé spali ve stanu nebo v autě skrčeni na sedačce. Přečtěte si však, co znamená symbol postele ve snu i v případě, že si pohodlně spíme ve vlastní posteli.

Postel je místo, kde se cítíme bezpečně, pohodlně a kde z velké části prožíváme náš intimní život. Je to prostor, kam se uchylujeme, když nám není dobře, zde trávíme čas, když odpočíváme a nabíráme nové síly. 

Zdroj: Autor: My Ocean Production / Shutterstock

Pokud se vám ve snu objeví postel, všimněte si z čeho je vyrobená, jakou má velikost, barvu a v jakém prostoru se nachází. To všechno jsou indicie, které vás mohou nasměrovat ke správnému významu snu. Ve starověku byla postel považována za symbol hojnosti a vysokého postavení. Čím lépe si člověk žil, tím zdobnější a větší postel měl. Šlechta měla obrovské dřevěné postele s ozdobným vyřezáváním a luxusním prádlem. Povšimněte si i takových detailů jakými jsou nohy postele, prostor pod postelí či okolo ní. Jak vypadá matrace, polštáře a přikrývka? Sen může naznačovat vaši spokojenost či nespokojenost se sociálním postavením, výši vašeho příjmu, ale i četnost a kvalitu erotických zážitků. 

Podle S. Freuda má sen o posteli vždy něco společného s našimi pudy, i přestože ve snu erotický obraz zcela chybí. Obzvlášť ležíte-li ve snu v posteli, váže se váš sen k sexuální touze a může ukazovat některá nesplněná erotická přání. Stlaní postele pak signalizuje potřebu sexuální vztahy si uspořádat. Pohoršujete-li se ve snu nad postelí špinavou, sen vyjadřuje váš morální nadhled nad současnými nebo budoucími sexuálními vztahy. Pokud postel dokonce stěhujete pryč, může to znamenat váš odpor k sexualitě. Možná chcete dát více prostoru svým citům. Sen o močení do postele pak podle Freuda znamená zdeformované city na úkor projevených pudů. 

Podle jiné teorie sny o posteli mohou znamenat lhostejnost, lenost či oddanost. Hovoří o pasivním postavení v životě snícího, nedostatku motivace ke změnám a vyhýbání se starostem pramenícím z problémů, které životem přirozeně proudí.

Sen o posteli však může být pouhým upozorněním na nedostatek odpočinku. Ujistěte se, zda jste v poslední době dodržovali zdravý životní styl. Možná jste jen přepracovaní a potřebujete se pořádně dospat. 

Sny, ve kterých hraje hlavní roli postel mohou být jak pozitivní, tak negativní. Záleží na vašich pocitech a dalších okolnostech, které se vám během snění vyjeví. Nechte postel ve vaší mysli obživnout, aby promluvila prostřednictvím asociací, které vás napadnou. Zjistěte pak, jak tyto symboly souvisí s životní situací, ve které se právě nacházíte. 

Zdroje: