Zdravé svačiny nejen pro děti: Vitamínové tyčinky, ovocný salát a barevná miska

Zdravé svačiny nejen pro děti: Vitamínové tyčinky, ovocný salát a barevná miska
Svačiny by měly být zdrojem energie, ale také vitamínů a tekutin. Vyměňte sušenky a rohlíky za ovoce a zeleninu. Ve správné kombinaci s ořechy, tvarohem nebo luštěninami zajistíte dětem vydatnou a chutnou svačinu.

Vitamínové tyčinky

Připravte si špejle a dostupné různobarevné ovoce (protože děti barvy milují) a důkladně je umyjte. Ovoce jako například jablka, hrušky, banány, meloun, hroznové víno, meruňky nebo kiwi nakrájejte na větší kusy (aby se dobře napichovaly). Napichovat můžete i s dětmi a vytvořit spolu tyčinky v různých barevných i chuťových kombinacích.

Zdroj: Autor: Nitr / Shutterstock

Ovoce s ořechovým máslem

Ořechová másla jsou výborným zdrojem zdravých tuků, omega-3 a omega-6 mastných kyselin a rostlinných proteinů. Vybírejte ty kvalitní bez cukru, čokolády, barviv a soli. Vybrat si můžete z arašídového, mandlového másla, kešu nebo lísko-ořechového másla. Jablka nebo hrušky nakrájejte na silnější měsíčky a namažte je ořechovým máslem.

Barevná miska

Nastrouhejte sladká jablka a podle chuti přidejte jemně nastrouhanou mrkev, červenou řepu nebo ředkev. Dochuťte lžíci medu a citronovou šťávou. Jednotlivé barvy pěkně rozmístěte do misky a nechte ať si je dítě smíchá samo podle své představy a chuti. 

Ořechová másla jsou výborným zdrojem zdravých tuků, omega-3 a omega-6 mastných kyselin a rostlinných proteinů.

Ovocný salát s jogurtem nebo tvarohem

Nachystejte si oblíbené sezónní ovoce, ořechy nebo oblíbená semínka, rozinky, med, skořici a bílý jogurt. Ovoce položte do misek a ozdobte kopečkem jogurtu nebo tvarohu, rozinkami, medem a skořicí nebo vytvořte již smíchaný salát do mísy. Je však známo, že děti mají v oblibě zkoušet a kombinovat chutě, barvy a tvary, a tak si salát určitě zamíchají rády samy.

Zeleninové tyčinky s cizrnovou pastou

Mrkev, řapíkatý celer, okurku a mladou cuketu nakrájejte na tyčinky a naplňte jimi sklenice. Připravte si cizrnovou pastu jednoduše rozmixováním uvařené cizrny s olivovým olejem, medem, solí a ostatními ingrediencemi dle své volby: paprika, sušená rajčata, medvědí česnek, hořčice, balsamico, česnek.