Princezna Märtha Louise se chystá vstoupit do manželství s šamanem

Princezna Märtha Louise se chystá vstoupit do manželství s šamanem
Jediná dcera norského krále si bude letos brát diskutabilního šamana. Kvůli kontroverzím, které šamanův původ i “profese” vyvolává, se princezna i s dětmi stěhuje do USA.

Norsko letos pravděpodobně čeká královská svatba. 50letá norská princezna Märtha Louise totiž loni v létě oznámila, že se tři roky po sebevraždě svého bývalého manžela Ariho Behna zasnoubila se svým přítelem, americkým duchovním guru šamanem Durekem, mezi jehož stoupence patří i Gwyneth Paltrow. Přesný termín ani místo svatby však doposud nebylo oznámeno.

Padesátiletá matka tří dětí je čtvrtou v pořadí na norský trůn

Princezna Märtha Louise je sice nejstarším dítětem norského krále Haralda, ale vzhledem k tomu, že v době jejího narození se mohla dědičkou trůnu stát žena pouze v případě, že král nebude mít mužského potomka, připadlo následnictví trůnu jejímu mladšímu bratru Haakonovi. V roce 1990 naznala tato pravidla změny, takže v pořadí na trůn je po Haakonovi jeho dcera, následuje její mladší bratr a sestře korunního prince tedy náleží v nástupnictví na norský trůn čtvrté místo.

Princezna se však již svých oficiálních závazků již vzdala, aby mohla pobývat se svým přítelem ve Spojených státech. Budoucí manžel princezny byl totiž v Norsku terčem rasismu a obrovské kritiky, navíc má ve své zemi pracovní závazky. Otec princezny, král Harald tyto nenávistné komentáře vůči svému budoucímu zeti tvrdě odsoudil a přeje své dceři jen aby byla šťastná. Princezna se tedy stěhuje do Kalifornie.

Princezna je zasnoubená s šamanem

Märtha Louise sdílela oficiální zásnubní fotografii na svém účtu na Instagramu, kde se zároveň pochlubila oslnivým smaragdovým prstenem. Na Instagramu Märtha Louise napsala:

"Jsem tak šťastná, že mohu oznámit, že jsem se zasnoubila se šamanem Durekem. S tím, u kterého mi poskočí srdce, s tím, který mě vidí a uznává z mého nejvyššího potenciálu, který mě rozesměje a se kterým mohu být zranitelná. Láska nás přesahuje a nutí nás růst. A já jsem tak šťastná, že mohu dál růst s tímto úžasným mužem. Děkuji všem svým přátelům a rodině, kteří stáli neochvějně po našem boku, a zvláštní poděkování patří @hegecfossum a @stargatemusic za vaši velkorysost a za to, že náš den byl opravdu výjimečný."

Kdo je šaman Durek

47letý Durek Verrett je americký podnikatel, alternativní léčitel, samozvaný šaman a spisovatel z Los Angeles. Je zastáncem několika konspiračních teorií a norskými médii a dalšími kritiky je označován za podvodníka. Jeho oficiální vwebové stránky jej naopak líčí jako "duchovního průvodce a nadaného léčitele". Mezi jeho slavné klienty patří například Gwyneth Paltrow, Nina Dobrev a James Van Der Beek. 

Padesátiletá princezna s šamanem chodí již sedm let. V prohlášení vydaném královským dvorem Harald a jeho manželka královna Sonja oznámili zasnoubení a uvedli, že jim "přejí vše nejlepší do budoucna". Princezna bude žít v Kalifornii se šamanem i se svými dětmi.

Princezna již byla dříve vdaná

Princezna byla dříve vdaná za malíře a spisovatele Ariho Behna. Ari Behn se v roce 1999 stal v Norsku známým, když se jeho sbírky povídek Sad As Hell prodalo více než 100 000 výtisků. Norskou princeznu si vzal v roce 2002, a mají spolu tři děti: osmnáctiletou Maud Angelicu, šestnáctiletou Leu Isadoru a třináctiletou Emmu Tallulah. V roce 2016 se rozešli a Ari si na Vánoce 2019 vzal život. 

Kolem smrti bývalého muže princezny kolují dohady

V prosinci 2017 se Behn dostal na titulní stránky novin, když tvrdil, že ho slavný herec Kevin Spacey osahával. Podle BBC Behn s obviněním vystoupil na veřejnosti v norské rozhlasové stanici P4. Uvedl, že Spacey ho osahával na genitáliích v noci na večeři při předávání Nobelovy ceny v roce 2007. "Po pěti minutách řekl: 'Hele, pojďme ven a dejme si cigaretu'. Pak strčil ruku pod stůl a chytil mě za koule," řekl Behn. 

Spacey tehdy na obvinění nereagoval. Behnova smrt přišla tři měsíce poté, co byl před soudním procesem nalezen mrtvý jiný muž, který Spaceyho nařkl z podobného chování. Toto krátké časové rozpětí samozřejmě vyvolalo řadu otázek, Behnova smrt byla nicméně uzavřena jako sebevražda.