Jen jedno uštknutí stačí, a jste v pořádných trablech, aneb nejjedovatější hadi na světě

Jen jedno uštknutí stačí, a jste v pořádných trablech, aneb nejjedovatější hadi na světě
U nás v ČR se nemusíme bát jedovatých hadů. Naše nejjedovatější je zmije, jenže smrtelná je pouze pro alergiky. Zcela jinak to vypadá v Austrálii, v Americe či v Africe, kdy hadí uštknutí může být velmi nebezpečné. Pokud tedy budete cestovat do těchto oblastí, dávejte si pozor na následující hady.

Křovinář sametový – Střední Amerika

Tento žlutočerný středoamerický a jihoamerický had, se vyznačuje zploštělou hlavou, která je oddělena od zbytku těla. Samice dorůstají délky až 1,8 metru a jsou silnější a delší než samci, taktéž mají delší jedové zuby.

Křovináři žijí na zemi, kde jsou často schovaní pod listím. Pohybují se velmi rychle a mají pověst, že jsou nevyzpytatelní. Jejich jed je nekrotizující, extrémně bolestivý a často smrtelný. V kombinaci se schopností vystřelit hlavu do výšky téměř dvou metrů snadno pochopíte, proč je křovinář sametový jedním z nejsmrtelnějších jedovatých hadů Střední Ameriky.

Pro všechny hady ale platí, že neuštknou člověka ze srandy, ale výhradně kvůli obraně, Zdroj: NickEvansKZN / Shutterstock

Mamba černá – Afrika

Mamba černá je nejjedovatější had Afriky (konkrétně žije v suchých křovinách východní Afriky) a využívá svou rychlost k ulovení kořisti. Ta je zabita extrémně toxickým jedem. Mamba považována za jeden z nejrychlejších hadů na světě.

Tento druh mamby dorůstá až do 4 metrů, je to štíhlý a hbitý had, který se dokáže plazit rychlostí až 19 km/h (takže mu sice můžete utéct, je to ale kus práce). Kombinace rychlosti, smrtelného jedu (dokáže zabít člověka do jedné hodiny, pokud mu nikdo nepomůže) a agresivního přístupu je to, co dělá z černé mamby tak obávaného hada po celé Africe.

 

Kobra královská – Indie

Kobra královská je nejdelším jedovatým hadem na světě, dorůstá délky až 5,5 metru. Tyto druhy žijí hlavně v lesnatých oblastech v Asii – od Indie přes jihovýchodní Asii až po Filipíny a Indonésii.

S 50 % úmrtností na lidská kousnutí je kobra královská vrcholovým predátorem v Jihovýchodní Asií, který si zaslouží být na tomto seznamu jedovatých hadů. Kousnutí od kobry královské má dostatečně silný jed, aby zabilo slona během několika hodin! Si jen představte, jak rychle se může takovéto kousnutí stát fatálním pro člověka.

Taipan menší - Austrálie

Zcela jedno, jak nebezpeční byli předešlí hadi, tento had patří do úplně jiné třídy. Taipan menší je bezesporu nejjedovatější had na světě. Už jen jedna jediná kapička tohoto jedu stačí na zabití 100.000 myší, anebo 1.000 lidí.

Jeho paralyzující jed obsahuje taipoxin, směs neurotoxinů, prokoagulantů a myotoxinů, která způsobuje krvácení v cévách a svalových tkáních a zabraňuje dýchání. Jeho kousnutí je smrtelné ve více než 80 % neléčených případů a může zabít člověka za méně než půl hodiny. Bezpochyby je australský taipan nejnebezpečnějším hadem pro člověka a lze jej považovat za jedno z nejsmrtelnější zvířat na planetě.

 

Pro všechny hady ale platí, že neuštknou člověka ze srandy, ale výhradně kvůli obraně. Pokud se těm hadům vyhnete, anebo nebudete schválně provokovat, nic se vám nestane.

 

Zdroj: