Do hereckého nebe odešla představitelka veselé a praktické Anči z Krkonošských pohádek, Hana Maciuchová

Do hereckého nebe odešla představitelka veselé a praktické Anči z Krkonošských pohádek, Hana Maciuchová
Vždy elegantní, upravená a kultivovaná dáma české divadelní a televizní scény se dožila 75 let. Až do nedávné doby, kdy ji život už podruhé zkřížila rakovina, těšila diváky svým talentem a příjemným vystupováním. V posledních letech ji diváci vídali jako učitelku Hejlovou v nekonečném seriálu Ulice.

Svoji pestrou divadelní kariéru začala ve 14 letech, kdy ji otec nabídl roli družičky v Jiráskově Lucerně v podání divadelního spolku Mrštík. I přes úvahy o studiu medicíny nakonec propadla rodinné vášni pro divadlo a odešla do Prahy studovat DAMU. Téměř celou divadelní kariéru potom strávila v Divadle na Vinohradech, kde odehrála 50 sezón.

Ani filmovou, a především seriálovou tvorbu nezanedbala a zanechala za sebou celou řadu zajímavých rolí. Vedle zmíněných Krkonošských pohádek, které dávaly „dobrou noc“ několika generacím dětí, si ji určitě vybavíte v seriálu Chalupáři, který se pravidelně vrací na obrazovky. Zahrála si i v hitových seriálech našich babiček Žena za pultem a Nemocnice na kraji města. Malou, ale nezapomenutelnou roli ztvárnila v jedné z epizod 30 případů majora Zemana. Z dalších seriálů to byl například rodinný seriál Dynastie Nováků, vyprávějící o jedné velké železničářské rodině.

Z filmové tvorby to byly hlavně televizní projekty, kde hrála královny i emancipované manželky. V některých projektech se potkala i se svým životním partnerem Jiřím Adamírou (zemřel 14.8. 1993).

Pro svůj kultivovaný mluvený projev byla i velice oblíbenou dabérkou. Své herecké zkušenosti předávala i další generaci na Státní konzervatoři v Praze.

S odchodem Hany Maciuchové česká kulturní scéna přichází o další výraznou osobnost.