Rok s koronavirem. S "chřipečkou", která změnila celý svět

Rok s koronavirem. S "chřipečkou", která změnila celý svět
Už je to rok od prvního výskytu nákazy koronavirem v Evropě. Pojďme se spolu ohlédnout za uplynulými dvanácti měsíci plnými nejistoty a nevědomostí, zkratka za rokem, kdy se zastavil čas.

Vcelku klidná zima 2020

První případ nákazy zaregistrovali v čínském Wuchanu už v listopadu 2019, nikdo však nečekal, že nákaza přejde v celosvětovou pandemii. Poté co se zprávy o novém viru dostaly za hranice Číny, většina Evropanů si asi nemyslela, že se tento virus bude tak rapidně šířit. 

V tu samou chvíli, kdy Evropané nevěří tomu, že koronavirus nějakým způsobem ovlivní jejich životy v Číně umírají lidé na nemoc covid19. ke konci zimního období už hlásí nákazu Austrálie, USA, i Evropa.

Kdo nešije, není Čech

Ačkoliv nás vláda ujišťovala, že má celou situaci pod kontrolou a že dělá všechno proto, aby se u nás virus nešířil, nepovedlo se. Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch říká, že ochranných pomůcek máme dostatek a že o roušky a respirátory rozhodně nebude nouze. Pomůcky však během pár dní v lékárnách i v nemocnicích chybí, a tak nám nezbývalo nic jiného než zařídit vše svépomocí. Roušky se šily po celé republice, dobrovolníci dodávali ručně vyrobené pomůcky i do nemocnic a celá tato iniciativa poukazovala na to, že nás nějaký covid nezastaví.

Mezitím ohlásila Itálie první lockdown, pendleři a ostatní pracující v zahraničí si museli zvykat na nová pravidla a objevil se semafor, který nám ale dlouho nesloužil. 

Léto a best in covid

Poté, co na jaře zvládala Česká republika vcelku obstojně jsme si mohli užít léto bez roušek, na koupalištích, památkách, u moře, nebo v oblíbené hospodě. Na to byl pan premiér Babiš náležitě hrdý a na konci srpna řekl, že Česká republika je best in covid. Toto tvrzení zlidovělo a jen málokdo o tomto slavném rozhovoru neslyšel. Jen škoda, že už to tak úplně neplatí.

Celá Evropa si v té době od pandemie na chvilku odpočinula. To, co mělo přijít bylo ale mnohem horší.

Podzimní druhá vlna a ztráta trpělivosti

Po prázdninách se školáci a studenti vrátili do lavic a poslucháren, dlouho se tam však neohřáli. Druhá vlna pandemie totiž neklepala na dveře jako na jaře, tentokrát doslova bušila na vrata. V porovnání s jarem už v říjnu čísla nakažených prudce rostly a situace rozhodně nebyla pod kontrolou. Čísla nově nakažených měla obvykle 5 cifer, navíc tento nepříjemný trend s námi setrvává dodnes. 

Naděje svitla před Vánoci, kdy reprodukční číslo klesalo a lidé si mohli nakoupit v otevřených obchodech a zajít na oběd do restaurace. Celý tento stav ale vydržel jen pár dní. Světlo na konci tunelu začala představovat nová vakcína firem Pfizer a BioNTech. Jak je to ale s rychlostí očkování v ČR, to už je na jiné, smutnější povídání.