5 zaručených rad, jak na octomilky

5 zaručených rad, jak na octomilky
Octomilky, nebo také vinné mušky, jsou sice drobný, ale velmi otravný hmyz, se kterým se dříve či později setká snad každý. Láká je ovoce, zelenina, ocet, sladké pití, zbytky z kuchyně... Když už se u vás usídlí, nepohrdnou zkrátka ničím. A zbavit se jich je velmi těžké.

1. Past na octomilky

Past na tento dotěrný hmyz můžete buď koupit, nebo poměrně snadno vyrobit. Jelikož vám určitě nebude stačit pouze jedna past a ceny těchto pastí jsou často velmi nesmyslné, doporučujeme spíše druhou možnost, rozhodnutí je ale samozřejmě na vás. Pokud se však rozhodnete pro výrobu vlastní pasti, přinášíme tip, jak na ni, ačkoliv možností výroby je více. 

  • Připravte si prázdné lahve nebo nepotřebné sklenice.
  • Nalijte do nich něco, co octomilky láká – ocet, víno, ovocnou šťávu, džus,...
  • Překryjte je folií, tu připevněte gumičkou a doprostřed udělejte díru, kterou budou octomilky létat dovnitř.
  • Rozmístěte pasti všude tam, kde se octomilky nacházejí. Ony do nich nalétají za vůní sladkého nápoje, ven už ale netrefí a utopí se.

2. Sprej proti hmyzu

Dalším zaručeným způsobem, jak se zbavit octomilek, je použití spreje proti létajícímu hmyzu. Ten seženete běžně v obchodě, a to hned od mnoha různých značek, ze kterých si jistě vyberete ten nejvhodnější pro vás. Sprej sice spolehlivě zlikviduje již vylíhnuté octomilky, proti vajíčkům je však bezmocný. Nezapomeňte proto po vyhubení poletujících mušek vše řádně vydezinfikovat a zbavit se veškerých zbytků jídla, především ovoce, na kterých by mohla vajíčka být.

Také nezapomeňte na to, že spreje na hubení hmyzu jsou toxické a některé mohou být dokonce nebezpečné pro vaše domácí mazlíčky. Při jejich použití se proto vyhněte nastříkání na potraviny, do pití apod. Nakonec řádně vyvětrejte.

 

3. Zbavte se vajíček

Octomilky kladou vajíčka obvykle tam, kde nejčastěji poletují. Tzn. na ovoce, zbytky jídla, do sladkého pití, odpadkového koše,... Poměrně často se můžete s jejich vajíčky setkat také na vlhkých místech, jako je odpad kuchyňského dřezu nebo dokonce vlhká houbička či hadr na nádobí. Abyste se vajíček s jistotou zbavili, musíte všechna tato riziková místa vhodným způsobem zajistit. Houbičku či hadr vyměňte, vyčistěte odpad dřezu, vyneste a vydezinfikujte koš, zbavte se veškerých zbytků apod. Jednoduše řečeno, prostě udržujte pořádek. Octomilky si hoví ve vlhku a zbytcích, takže když budete mít vždy vše řádně uklizené, pravděpodobnost, že se u vás objeví, se dost sníží.

Tato metoda sama o sobě samozřejmě fungovat nebude, jelikož octomilky nakladou nová vajíčka velmi rychle znovu. Musíte se proto současně zbavit i již vylíhnutých mušek.

4. Použijte vysavač a mucholapky

Dalším poměrně účinným způsobem, jak se octomilek zbavit, je prostě je vysát vysavačem. Nalákejte je pomocí sladkého pití či ovoce na jedno místo, zapojte vysavač, a co nejvíc jich vysajte. Tímto způsobem octomilky spolehlivě zlikvidujete. Nezapomeňte však, že ani tento způsob vás nezbaví již nakladených vajíček. Po vysátí mušek proto věnujte pozornost i jejich likvidaci.

Sehnat můžete také mucholapky na octomilky. Pořiďte si je, rozmístěte po bytě a nechte je octomilky tiše lapat. Mucholapky je dobré zkombinovat právě s vysavačem, jelikož vysáváním ty octomilky, které se vám nepodaří chytit, vyplašíte, takže budou hledat nové místo na přistání. Díky tomu se zvýší pravděpodobnost, že je naláká a následně polapí mucholapka. Při koupi mucholapky si však dejte pozor, aby byla skutečně účinná i proti octomilkám.

5. Další způsoby

Vyzkoušet můžete také několik dalších alternativních způsobů, jak se octomilek zbavit. Jedním z nich je elektrický lapač, který k sobě svým světlem či vůní hmyz láká a následně ho usmrtí. Setkat se můžete s lapači, které hmyz zabijí elektrickým proudem, nebo s takovými, které ho „nasají“ do jakýchsi zásobníků. Výhodou elektrických lapačů je to, že nejde o žádnou chemii, která by vaši domácnost jakkoliv ohrozila. Nevýhodou však může být vyšší pořizovací cena.

do květináčů zapíchat stroužky česneku

Další možností je provonět byt kořením, jehož vůni octomilky i jiný hmyz nesnáší. Zkuste po bytě např. rozmístit hřebíček, do květináčů zapíchat stroužky česneku a většina hmyzu by měla být vytvořeným aromatem odpuzována. Nevýhodou však může být, že zmíněné aroma bude odpuzovat i vás samotné. To už je zkrátka na vás, zda vám koření voní nebo ne.

Zajímavým řešením jsou také masožravé rostliny, které si na octomilkách krásně smlsnou. To je však spíše jen jakási doplňková možnost, která vás samotná octomilek určitě nezbaví.