Šest oblíbených potravin, u kterých se vyplatí připlatit si za BIO kvalitu

Šest oblíbených potravin, u kterých se vyplatí připlatit si za BIO kvalitu
Za kvalitu se platí a v potravinách to platí stejně, jako u jiných produktů. Ale tady jde nejen o samotný produkt, ale i o lidské zdraví. Pozornost při nákupu se tedy vyplatí.

I když se snažíme šetřit, a proto si nemůžeme dovolit nakupovat vše v BIO kvalitě, určitě je schůdným řešením výběr alespoň některých produktů.

CUKETY

Pokud si oblíbenou zeleninu nemůžete vypěstovat sami (což je snadné), sáhněte raději po BIO produktu. Jde o zeleninu, která je velice náchylná na virózy a další infekce, a proto je v běžném zemědělství mnohokrát chemicky ošetřená, než se dostane ke spotřebiteli. Obyčejným omytím se škodlivin nezbavíte.

JABLKA

Ve velkých komerčních sadech jsou například v Itálii stromy během sezóny ošetřeny až 30x chemickým postřikem. I brigádníci, kteří do sadu jezdí sklízet si stěžují, že i v době sklizně tam jezdí postřikovače a následně mají problémy s kůží, vypadávají jim vlasy atd. A právě ta krásná italská jablíčka zdobí regály většiny supermarketů. Posuďte sami, zda takovou dávku chemie z jablka dokážete dostat pryč.

 PAPRIKA

Každá druhá paprika má na sobě víc jak jeden pesticid. Navíc tato zelenina má tenkou slupku a ta postřik absorbuje dovnitř plodu. Tady vám nepomůže ani voda, ani odstranění slupky.

BRAMBORY

Pokud jde o množství pesticidů, brambory jsou na předním místě. Neutěšujte se tím, že se dělá postřik na natě a hlíza je pod zemí. I tak na hlízách pesticidy jsou, a navíc díky nešetrnému zacházení s půdou obsahují brambory často nebezpečné množství kadmia. Při nákupu tedy vybírejte raději produkt od drobných zemědělců, kteří nejsou zasypaní dotacemi a s drahými postřiky šetří. Nejlepší je samozřejmě obstarat si produkt přímo z BIO farmy.

BROSKVE

Toto ovoce je na tom podobně jako jablko. Na některých kusech ovoce z dovozu jsou desítky různých pesticidů, u kterých ani není zjištěno, jak budou na lidský organismus reagovat, když se potkají v takové pestrosti. I tady je tedy namístě sáhnout po BIO ovoci.

HLÁVKOVÝ SALÁT

Problém salátů je v tom, že se většinou pěstují ve sklenících a fóliovnících v uzavřeném prostředí, kde se kromě ochrany před nemocemi musí ještě chránit proti slimákům a hlemýžďům. Právě tyto postřiky jsou hodně toxické. Opatrnost při nákupu zeleniny je opodstatněná.