Sníží vám LED žárovky účet za elektřinu? Rozhodně. A další výhodou je i jejich životnost

Sníží vám LED žárovky účet za elektřinu? Rozhodně. A další výhodou je i jejich životnost
Osvětlení domácnosti patří mezi velké „žrouty“ energie. Kromě toho, že si budete hlídat využívání osvětlení jen ve chvíli, kdy se nacházíte v místnosti, že tedy nebudete svítit zbytečně, můžete si snížení spotřeby zajistit i jinak.

Správnou volbou pro úsporu jsou totiž LED žárovky. A nejde jen o to, že vám velmi významně pomohou snížit náklady na domácnost – mimo to mají i řadu dalších výhod.

Nadstandardní životnost

Hlavním kladem LED žárovek je jejich velmi dlouhá výdrž. Oproti klasickým žárovkám, které mohou vydržet asi tisíc hodin, zvládají LED žárovky životnost v průměru 50 tisíc hodin. Podle intenzity využívání se tak jedná o 6 až 12 let bez výměny. I zářivky, halogeny nebo sodíkové výbojky mají sotva poloviční životnost.

Energeticky ekonomický provoz

LED osvětlení je významné i tím, že produkuje méně odpadního světla a více užitečných lumenů než jiné typy osvětlení. Vyměněním celého systému v domácnosti (nebo třeba ve firmě) můžete zlepšit energetickou účinnost až o 60 %. Oproti tradičnímu zdroji osvětlení jsou proto LED žárovky jasným impulsem k prudkému snížení spotřeby energie. Proto je investice do moderního osvětlení velmi chytrou volbou.

Správnou volbou pro úsporu jsou LED žárovky, Zdroj: ludinko / Shutterstock

V souladu s požadavky na ekologii

Pokud patříte k lidem, kterým záleží na životním prostředí, máme pro vás dobrou zprávu. LED osvětlení má ekologické výhody, které souvisí už s jejich výrobou. LED žárovky nevyužívají žádné nebezpečné suroviny jako je třeba rtuť. I po dosloužení tak zbytečně nezatěžují své okolí nebezpečnými látkami.

Nulový tepelný odpad

LED diody jsou významné i tím, že neprodukují téměř žádné teplo (běžné žárovky naopak spotřebovávají až 90 % energie na odpadní teplo) a energii tak věnují pouze viditelnému světlu. I proto se dokonce LED diody používají k osvětlení citlivých uměleckých děl.

Rychlé světlo

LED osvětlení je opravdu rychlé a čisté. Nemusíte se být dlouhého náběhu ani toho, že vám bude světlo časem poblikávat. LED světla snesou i časté vypínání a zapínání.

Hodí se do domácností, firem, výroben, ale i do škol, nemocnic a podobně. Jsou využitelné i pro situace, kdy je třeba rychle přepínat světelné displeje nebo třeba aplikace.

Bohatá nabídka designových provedení umožňuje pořídit si jedinečné osvětlení pro každého a každý prostor.

LED žárovky dokážou pracovat i v nízkonapěťovém prostředí, zdroj: Kitti Tantibankul / Shutterstock

Využití i pro venkovní osvětlení

LED žárovky navíc dokážou pracovat i v nízkonapěťovém prostředí. To se hodí pro případ využívání osvětlení ve vlhkých prostorech nebo v náročnějších bezpečnostních podmínkách. Pro své mimořádné vlastnosti jsou LED světla velmi užitečná pro použití venku, kde více vyhovují podmínkám i různým náročným technickým předpisům.

Zdroje článku: