Dobroty bez výčitek: 5 tipů na zdravější slané mlsání

Dobroty bez výčitek: 5 tipů na zdravější slané mlsání
Vyzkoušejte zdravější alternativu klasických bramborových lupínků. Provoní váš dům a přiláká všechny členy rodiny, dokonce i ty, kteří se od svých obrazovek málokdy odlepí.

Česnekové brambory

Na pečené česnekové brambory jsou úplně nejlepší drobné nové brambory, takové brambory pečeme v celku. Pokud máte brambory starší, nakrájejte je na kostičky nebo plátky. Brambory osušíme, aby byly křupavější, vložíme na plech a posypeme je nakrájenou cibulí, česnekem a kořením. Použít můžete italské bylinky, speciální bylinkovou sůl nebo vámi oblíbené koření. Na závěr směs pokapeme olivovým olejem a pečeme 35 - 40 minut na 200 °C. Čím více koření jsme do směsi dali, tím méně solíme. 

Sladké brambory

Batáty rozkrojíme na měsíčky, které potřeme směsí olivového oleje, sladké papriky a špetky drcených chilli semínek. Pečeme po dobu 40 minut v troubě rozpálené na 200 °C.

Zeleninové chipsy

Červenou řepu, mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, které vyskládáme na pečící papír, jemně potřeme olivovým olejem a pečeme v troubě rozehřáté na 130 °C do křupava. Po upečení mírně prosolíme.  

Cizrnové křupky

Uvařenou, scezenou a vysušenou cizrnu rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, postříkáme olivovým olejem a prosolíme. Pečeme 35 minut na 180 °C  do křupava. Po upečení můžeme cizrnu promíchat s lahůdkovým droždím. 

Domácí slané tyčinky

Připravíme si těsto ze 120 g špaldové hladké mouky, 100 g lučiny, 100 g másla, půl lžičky soli a 50 g najemno nastrouhané mrkve. Necháme chvíli odpočinout v lednici a poté rozválíme na plát. Z těsta vykrajujeme tyčinky, které potřeme vejcem a posypeme sezamovými semínky. Pečeme 20 minut na 180 °C do zlatova.