Existuje na padesát druhů melounů, každý voní, osvěží a chutná

Existuje na padesát druhů melounů, každý voní, osvěží a chutná
Meloun pomáhá detoxikovat a čistit tělo, má vysokou sytost a pomáhá doplňovat minerály ztracené v horku. Pojďme objevit vlastnosti letního ovoce par excellence, které stanovil server viversano.net.

Kulatý nebo oválný tvar, objemný a těžký. Není neobvyklé narazit na exponát, jehož hmotnost se blíží 20 kg. Velkou oblibu si v poslední době získal „baby“ meloun malé velikosti nebo meloun bez semínek.

Zdroj: Autor: Miriam Doerr Martin Frommherz / Shutterstock

Rostlina melounu patří do stejné rodiny jako okurky, cukety a dýně. Jedná se o jednoletou rostlinu, která potřebuje teplo a vláhu. Meloun dozrává od června do září, takže se jedná o typicky letní ovoce a má mnoho ceněných vlastností, o kterých jste možná ani nevěděli. Je to ovoce bohaté na vodu, která představuje přibližně 95 % jeho dužiny.  Pro všechny lidi, kteří bojují s nadváhou, je to ideální pokrm, který zasytí a ve sto gramech má pouze 30 kalorií.

Meloun je velice osvěžující, ideální pro letní období. Obsahuje různé druhy vitamínů a minerálů, proto je skvělým prostředkem pro jejich doplnění. Má také několik druhů antioxidantů.

Nutriční vlastnosti

Meloun je zdrojem draslíku, fosforu a hořčíku, a z vitamínů je bohatý zejména na vitamín C. Je bohatý na antioxidanty, jako je beta-karoten a lykopen. Meloun obsahuje také zvláštní aminokyselinu, nazývanou citrulin.

Draslík je minerál, který má vlastnosti snižující krevní tlak, protože podporuje vylučování přebytečných tekutin, působí proti zadržování vody a reguluje srdeční rytmus. Fosfor plní v těle různé důležité funkce. Reguluje pH, je součástí kostí a zubů. Podílí se na aktivaci některých vitamínů a na procesech opravy buněk. Hořčík přenáší nervové impulsy, reguluje rytmus srdce a prospívá svalům.

Vitamin C má silný antioxidační účinek, působí proti volným radikálům, které způsobují stárnutí buněk. Stimuluje imunitní systém a chrání před nachlazením a chřipkou. Beta-karoten je pigment s antioxidačním účinkem, který zelenině dodává typickou žlutooranžovou barvu. Meloun je přirozeným zdrojem lykopenu, karotenoidu odpovědného za červené zbarvení zeleniny, jako jsou rajčata, meloun a červené ovoce. Má silnou antioxidační aktivitu, díky čemuž je účinný při prevenci nádorů a v boji proti stárnutí. Má také protizánětlivý účinek, chrání oči před degenerací, ke které dochází s postupujícím věkem. Citrulin je neesenciální aminokyselina, která pomáhá předcházet vysokému tlaku a chrání kardiovaskulární systém, protože vyrovnává tlak a udržovat pružné stěny tepen.

Draslík je minerál, který má vlastnosti snižující krevní tlak, protože podporuje vylučování přebytečných tekutin, působí proti zadržování vody a reguluje srdeční rytmus.

Další přínosy pro zdraví

Meloun bojuje proti celulitidě. Jako ovoce bohaté na vodu a diuretikum, působí proti zadržování vody v těle, a to je přirozeně prospěšné pro oběhový systém a pro nenáviděnou celulitidu. Pomáhá detoxikovat ledviny a chrání močový měchýř tím, že působí proti růstu bakterií. Pravidelná konzumace melounu v létě působí proti únavě a slabosti díky velkému množství minerálních solí. Udržuje pokožku hebkou a vyživovanou, protože obsažený vitamín C také podporuje tvorbu kolagenu. Citrulin obsažený v melounu je aminokyselina, která stimuluje sexuální touhu.

Zdroj: