Jak připravíte voňavou babiččinu ořechovou bábovku?

Jak připravíte voňavou babiččinu ořechovou bábovku?
Ořechové pečivo je velmi chutné a ořechová bábovka jako dezert dokáže každou večeři pozvednout na luxusní zážitek. Ořechy jsou také velmi zdravé a výživné.

Ořechová bábovka, to je přímo nebe na jazyku, chutná velmi rustikálně a plně. Příprava netrvá moc dlouho a je velmi rychlá. Stačí pár surovin a lahůdka je hotová.

Ingredience potřebné na výrobu ořechové bábovky

  • 200 g másla
  • 400 g polohrubé mouky
  • 6 vajec
  • 200 g moučkového cukru
  • prášek do pečiva
  • 1 smetana ke šlehání
  • 200 g vlašských ořechů

Postup přípravy

Nejprve si vyšlehejte vejce s cukrem. Poté přidejte moučkový cukr, smetanu, prášek do pečiva, změklé máslo, mouku a vlašské ořechy a šlehejte dál.

Při přisypání mouky dávejte pozor, když zapnete ponorný šlehač, aby vám nevylítla všechna z mísy. Raději mouku zasypejte mokrými ingrediencemi, ať zůstane při šlehání bezpečně v míse a nemáte ji po celé lince i v obličeji.

Po pořádném prošlehání těsta mísu na chvíli odložte a vymažte si formu olejem, následně vysypejte moukou polohrubou nebo hrubou.

Ořechy vlašské můžete nahradit také mandlemi nebo jinými druhy ořechů. Pokaždé tak získáte zcela novou chuť

Pečení je radost

Pečení ořechové bábovky trvá přibližně 45 minut až hodinu a forma s těstem by se měla umístit do trouby, která je dopředu předehřátá na klasických 180 °C, což je obvyklá teplota pečení moučníků či bábovek. Při příliš vysoké teplotě by rychle vyběhla a byla nerovnoměrná. A bábovku naklánějící se na stranu určitě nechcete.

Zdroj: jamakosy / Shutterstock

Po upečení vyčkejte, až vychladne, a poté ji vyklepněte z formy. V případě, že by to nešlo, lehce ořežte prostředek nožem. Při vymazávání je potřeba myslet také na střed formy, což je častá chyba.

Při pečlivém vymazávání ohybů bábovky často zapomínáme na střed a pak bojujeme s přichycenou bábovkou.

Na závěr ji můžete posypat klasicky cukrem nebo zvolit nějakou dobrou polevu. Například citronovou, pomerančovou, vanilkovou, čokoládovou nebo karamelovou či rumovou nebo kávovou.

Rumová poleva se připravuje z moučkového cukru s trochou rumu. Přidávejte rum tak, aby poleva byla ideálně tuhá. Jestliže nechcete, aby byla moc alkoholická a jen voněla, doplňte rum horkou vodou.

Kávová poleva se dělá podobným způsobem, z kvalitní černé kávy. Do cukru přidejte i lžičku rostlinného oleje, aby byla poleva krásné lesklá. Voní a chutná úžasně po kávě.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.albert.cz