První fáze zamilovanosti, za jak dlouho odhodíte růžové brýle?

První fáze zamilovanosti, za jak dlouho odhodíte růžové brýle?
Zamilovanost. Všichni to známe – období na začátku vztahů, kdy se vše zdá perfektní a bezchybné, protože máme na očích nasazené růžové brýle. Kdy ale skončí a váš vztah bude postaven před každodenní problémy života?  

Ke každému začátku vztahu patří fáze, kdy se vše zdá naprosto perfektní. Váš partner je ve vašich očích naprosto perfektní. Okolní svět vás absolutně nezajímá, protože žijete v přítomnosti, kterou je vaše druhá polovička. 

Není neobvyklé, že trochu pozapomenete na známé, vše odhodíte na druhou kolej a žijete pouze svým vztahem. Pomalu se poznáváte, oťukáváte se, trávíte spolu všechen čas, co se dá. Chodíte spát nad ránem a kdykoliv nejste spolu, nedokážete myslet na nic jiného.   

Je to období, kdy máte klapky na očích a zažil si ho snad každý, kdo kdy vstoupil do vztahu. Chemické procesy v mozku pracují na plné obrátky a neustále se cítíte euforicky. 

Kdo by tyto začátky vztahů neměl v lásce? Kromě toho, že se poznáváte psychicky, převládá hlavně fyzično. Téměř se od sebe nedokážete odtrhnout a kdykoliv se spolu vidíte, stěží dokážete odolat vášni. 

Jak dlouho to však potrvá? 

Jelikož nic není věčné, i tato fáze vás dříve či později přejde, jakkoliv se tomu můžete bránit. 

Každý vztah dostihne realita všedních dnů a teprve potom se rozhodne, zda váš vztah přetrvá, nebo skončí. Jakmile se urovnají hormony ovládající váš mozek, teprve potom budete moct racionálně zhodnotit kvalitu vašeho vztahu. 

Fáze zamilovanosti a “růžových brýlí” je samozřejmě individuální, ale průměrně trvá něco okolo šesti měsíců. U někoho může přejít už mnohem dříve, u jiných přetrvá klidně i rok.  

Zamilovanost pomaličku končí a je naprosto přirozené, že vám bude trochu chybět. Začínáte řešit všední věci – práci, studium, finance, problémy v rodině, stres a vyčerpání.  

Zamilovanost končí, ale láska začíná

Není však nutné se příliš rmoutit. Přestože má prvotní fáze vztahu jisté kouzlo, to, co začne potom, je teprve pravá láska, ve které sice nemusí být tolik nespoutané vášně, ale najdete v ní pocit pochopení, sounáležitosti a bezpečí. To, co je dobrým startem pro dlouholetý pevný vztah plný lásky. 

Člověka naproti vám totiž konečně vidíte. Možná, že neustále nechává špinavé nádobí ve dřezu, přestože mu to stokrát připomenete. Možná v noci chrápe a nechává zvednuté prkýnko, i když vás to vytáčí. Přesto ho však začínáte opravdu milovat. Jste si vědomi chyb, které má. Protože víte, že je má úplně každý.  

Začínáte se konečně poznávat do hloubky, bavíte se i o méně příjemných věcech, jste spolu ve chvílích, kdy tomu druhému nemusí být zrovna do smíchu. Stojíte u sebe a víte, že kdyby jeden padal, ten druhý ho zachytí.  

Každý vztah je jedinečný a rozhodně to není tak, že šest měsíců jste bláznivě zamilovaní a první den toho sedmého vystřízlivíte. Vše se děje pozvolně. A pak můžete zjistit, že se možná už nemilujete dvakrát denně, ale zato mezi vámi vzniklo výjimečné pouto a kromě hluboké lásky i nejlepší přátelství, jaké jste si mohli představit.