Proč vám hnije zelenina v lednici? Dozvíte se, jak udržet potraviny čerstvé

Proč vám hnije zelenina v lednici? Dozvíte se, jak udržet potraviny čerstvé
Když máte v ledničce čerstvou zeleninu, chcete udělat vše pro to, aby vám co nejdéle vydržela čerstvá. Bohužel všichni máme zkušenost s tím, že nám zelenina v lednici shnila. Pokud však víte, co dělat, můžete minimalizovat riziko, že se vaše produkty zkazí. A také je dobré vědět, jaká zelenina do lednice patří a jaká ne. 

Nejlepší způsoby, jak zabránit hnití zeleniny v chladničce: 

  • Vybírejte správné produkty
  • Ujistěte se, že je vaše chladnička nastavena na správnou teplotu
  • Vybírejte odolnou zeleninu
  • Zeleninu nemyjte, dokud se nechystáte vařit
  • Na dno každé zásuvky s produkty dejte papírovou utěrku
  • Pokud si potřebujete udělat zásoby, sáhněte po kořenové zelenině

Skladování listové zeleniny

Listová zelenina vydrží déle čerstvá, pokud ji opláchnete, zabalíte do papírové utěrky nebo ručníku a uložíte do chladničky v nádobě nebo uzavřeném plastovém sáčku. Takto můžete postupovat u zeleného salátu, bok choy, švýcarského mangoldu, kapusty a špenátu.

Skladování dýní a kořenové zeleniny

Dýně a kořenová zelenina by se měly skladovat na chladném, tmavém a suchém místě mimo lednici, například ve skříni nebo kořenovém sklepě. Tímto způsobem můžete skladovat také česnek, cibuli, brambory, sladké brambory, batáty, dýně a brukve.

Skladování rajčat

Aby rajčata měla nejlepší chuť, skladujte je při pokojové teplotě mimo dosah přímého slunečního světla. Díky tomu budou rovnoměrně dozrávat. Jakmile jsou zralá, můžete je uložit do chladničky.

Většinu zeleniny, jako je mrkev, brambory, brokolice, zelí a celer, je vhodné skladovat v plastovém sáčku nebo nádobě v chladničce. Houby je nejlepší skladovat v papírovém sáčku. Zelenina by měla být skladována v jiné části chladničky než ovoce. Tím zabráníte jejich příliš rychlému dozrávání.

Zeleninu nemyjte, dokud se nechystáte vařit, zdroj: Andrey_Popov

Jak dlouho mohu skladovat konzervovanou zeleninu?

Konzervovanou zeleninu lze skladovat 1 až 2 roky. Označte plechovku datem, abyste měli přehled o tom, jak dlouho už ve skříni leží. Na některých zeleninových konzervách je uvedeno datum spotřeby. To je doba, po kterou bude potravina podle rozhodnutí výrobce v nejlepší kvalitě. Konzervy, které nejsou poškozené a byly správně skladovány, budou bezpečné ke konzumaci i po tomto datu.

Zmrazení zeleniny

Domácí zmrazení zeleniny je rychlý a snadný způsob, jak zachovat živiny a vychutnat si chuť letní zeleniny po celý rok. Většinu zeleniny je třeba před zmrazením blanšírovat. To znamená, že byste měli celé nebo nakrájené kousky zeleniny 1 až 2 minuty povařit. Poté je hned vložte do ledové vody, aby se proces vaření zastavil. Tím zabráníte tomu, aby se vám zelenina v mrazáku spálila. Zmrazená zelenina vydrží v pořádku až jeden rok. 

Mražení se nedoporučuje u artyčoků, belgické endivie, lilku, zeleného salátu, brambor (jiných než šťouchaných), ředkviček, kapusty a sladkých brambor.