Vyžeňte otravné kuny z půdy i auta pomocí osvědčených odpuzovačů

Vyžeňte otravné kuny z půdy i auta pomocí osvědčených odpuzovačů
Kuny jsou rozkošné, ale na to člověk rychle zapomene, když mu začnou dělat ze života peklo. Noc co noc se prohánějí po půdě a nedopřejí vám chvíli klidu, dělají svinčík, šíří zápach a ničí váš majetek, ať už v domě nebo i pod kapotou auta. Vyzbrojte se níže doporučenými odpuzovači a vyrazte do boje.

Utěsněte střechu a zamezte přístup nechtěným hostům

Kuny představují obrovský problém pro mnohé majitele rodinných domů. Na pohled roztomilá, ale velmi otravná zvířátka se ráda zabydlují na půdách, kde ničí zařízení a střešní izolaci, způsobují odpudivý zápach svou močí nebo hnijícími zbytky kořistí a v noci hlučí tak, že se u toho nedá spát. Suché a útulné podkroví zejména starých domů je pro ně mimořádně atraktivní právě proto, že nabízí teplý a izolační materiál vhodný pro stavbu pelíšku.

V případě kun je nejlepší pokusit se potížím předcházet tak, že preventivně utěsníte střechu. Všechna okna a otvory v podkroví by měly být chráněné hustou sítí, aby žádný predátor nepronikl dovnitř. Vyplatí se ztížit jim přístup na půdu tím, že omotáte okapy např. ostnatým drátem. Je rovněž důležité pečlivě zvážit výběr střešního izolačního materiálu. Expandovaný polystyren a minerální vlna bohužel nepředstavují velkou překážku, kuny si v nich mohou snadno vytvářet komunikační trasy. Dobrou volbou ale bude izolační PIR deska, která je odolná nejen vůči kunám, nýbrž také proti myším a potkanům, mechům a lišejníkům.

Vystrnaďte nezvané návštěvníky z půdy

Co si počít, když už se kuny na vaší půdě zabydlely? Možností naštěstí existuje hned několik. Jednou z nich je nákup speciálního ultrazvukového odpuzovače vydávajícího nepříjemné signály, které slyší pouze kuny. Odehnat by je mohl i zvonící budík, jelikož nesnášejí kovové zvuky. Nemají v oblibě ani hlasitou hudbu. Můžete si také koupit pachový repelent, myslete však na to, že by mohl nepříznivě působit na kočky a psy. Proti kunám účinkují též utěrky nasáklé parfémem, psí chlupy nebo laky na vlasy.

Další účinnou metodou je nastražení pasti. Kunu jednoduše vlákáte dovnitř pomocí návnady, ideálně vajíčka nebo sendviče s medem. Dvířka se pak zaklapnou a zvíře už nemůže utéct, nebude však nijak zraněno. Vezměte klec, odvezte ji někam daleko od obytných budov a kunu vypusťte.

Kuna skalní nebo také domácí
Kuna skalní nebo také domácí | Zdroj: Michal Ninger / Shutterstock

Chraňte před kunami i své auto

Nejen v domě mohou kuny napáchat velké škody, ale i ve vašem autě, proto mějte garáž (stejně jako střechu) dobře utěsněnou. Myslete na to, že mrštná zvířátka se mohou protáhnout i malými skulinami. Typickým poškozením vozu jsou prožrané kabely pod kapotou. Nejvíce kuny samozřejmě lákají auta zaparkovaná pozdě večer po projížďce, protože nabízejí ještě teplý prostor kolem motoru. V ohrožení jsou zejména hadice chladicí kapaliny a kapaliny do ostřikovačů, zapalovací kabel, plastové hadičky, měchy na hnacích hřídelích, elektrické vedení atd.

Řešením jsou ochranné hadice z tvrdého plastu pro zakrytí zapalovacích kabelů z obchodů s autopříslušenstvím, případně přepážky motorového prostoru, zabraňující tomu, aby se kuny dostaly ke kabelům a hadicím.

Zdroje článku: