Maková bábovka mnoha podob a chutí

Maková bábovka mnoha podob a chutí
Každý z nás si rád zavzpomíná na makový závin nebo makovou bábovku. Není na ní nic těžkého a s naším receptem si ji hravě upečete i doma. Nabízí spoustu obměn a podob tak, abyste ji s láskou mohly péct často a neomrzela vás.

Nachystejte si suroviny na těsto:

  • 240 g hladké mouky  
  • 240 g špaldové / celozrnné mouky 
  • Hrneček (250 ml) makového, sójového nebo kravského mléka 
  • 200 ml oleje na pečení 
  • 150 g mletého máku. 
  • ½ lžičky soli 
  • 3 vejce (vytáhněte je alespoň půl hodiny před pečením z lednice) 
  • 200 g třtinového cukru 
  • ½ sáčku do pečiva  
  • kůra z citrónu
  • Suroviny na citronovou polevu 
  • 2 lžíce vody 
  • 4 lžíce citronové šťávy 
  • 180 g cukru moučka  

Vymazání a vysypání formy 

Vymazáváme ztuženým tukem – olej, máslo.

Vysypeme jemně prosátou strouhankou. Přebytečnou strouhankou vysypte mimo. Obvykle stačí 3 lžíce, dle velikosti formy.  

Pokud nemáte strouhanku využijte jemně namleté vločky, ořechy, kokos nebo polohrubou mouku.

Jak na těsto: 

Oddělíme si bílky od žloutků a z bílků vyšleháme sníh. Pozor na oddělování i trochu žloutku zabrání pevnému sněhu. Pokud kousek žloutku spadne do bílků, opatrně ho vyberte kouskem skořápky – žloutek se nalepí a lehce ho vyjmete. Jestli se přece jen nedaří bílek vyšlehat, pomůže vám špetka soli. Základem je také čisté a suché nádobí. Pokud se sníh povedl dáme stranou.

Pokračujeme smícháním mouk, přidání prášku do pečiva, máku, cukru. V poslední míse smícháme tekuté ingredience – olej, mléko. Tekuté a pevné ingredience spojíme v jednolité těsto, a nakonec přidáváme sníh z bílků. Vše už jen stačí přelít do mísy a dát péct na 170° 35 minut.

Vytáhneme, necháme trochu zchladnout a překlopíme na tác. Pokud se tak nedaří, nápomocná nám bude studená utěrka – tu poklademe na formu a bábovka díky náhlé změny teploty sama vyskočí.  

Citronová poleva není žádná věda 

Maková buchta si přímo říká o jemně kyselou citronovou polevu. Stačí na mírném plamenu rozpustit moučkový cukr, přidat dvě lžíce horké vody a čtyři lžíce citronové šťávy. Sundáme z plamene a vylijeme rovnoměrně na vychlazenou bábovku. Konečný produkt dáme ztuhnout na chladné místo.  

Ingredience navíc pro obměnu 

Tradiční kombinací s mákem jsou švestky. Zásobte se těmi zavařenými a kdykoliv je přidejte do receptu. Stejně tak se budou hodit sušené, které můžete pohodlně dlouho skladovat, aniž by se zkazily. Stejnou službu udělají sušené brusinky nebo křížaly. Ani čerstvě nastrouhaná jablka nebudou krokem vedle – bábovku naopak zvláční. V létě do receptu využijete cukety – nezmění chuť, bábovka nabude a nebude suchá. České buchty jsou jedinečné v tom, že vám mnoho odpustí a můžete si s nimi vyhrát, co do ingrediencí se týče.

Zajímavosti o máku

Zdroj: Dionisvera / Shutterstock

Jak už jsme předeslali na začátku receptu v České republice je mák oblíbenou a tradiční surovinou. Zkuste ale nabídnout makovou buchtu zahraničním přátelům a budete překvapeni na obou stranách. Zahraniční přátelé ji totiž zřejmě odmítnou. Ve většině zemí za našimi hranicemi je mák spojen s produkcí opia, a proto je jeho pěstování zakázáno. Česká republika se naopak řadí k významným legálním pěstitelům.

Mák, který běžně konzumujeme je mák potravinářských a stopy nevhodných látek bychom hledali jen těžko – vše je přísně regulováno a hlídáno. 

Zdroje: