Šok na pultech: Ceny cukru vystřelily, rozdíly až přes 5 korun aneb okrádání lidí v přímém přenosu

Šok na pultech: Ceny cukru vystřelily, rozdíly až přes 5 korun aneb okrádání lidí v přímém přenosu
Již od minulého roku jsme si mohli povšimnout neobvyklého nárůstu cen některých potravin. Nikde to však nebylo znát více než u cukru, bez kterého se neobejde celá řada českých domácností. Kdo to zavinil? ČOI se na tento problém zaměřila do hloubky.

Nespokojení občané

Cukr zdražuje neustále. V posledním půlroce se může zdát, že téměř každá návštěva obchodu o něco zvýší cenu cukru. Na zdražování tak závratným tempem si občané brzy začali stěžovat na České Obchodní inspekci. Ta se případu hned ujala a začala zjišťovat, proč tomu tak je. A výsledky?

Pěstitelé cukrové řepy a cukrovary na vině nejsou

První lidé, za kterými ČOI zašla na kontrolu a zhodnocení situace, samozřejmě byli pěstitelé cukrové řepy, kterých je zde v České republice kolem jednoho tisíce. Nezjistila žádné extrémní zdražení, pěstitelé pouze adaptovali své ceny na nové výdaje – cena elektřiny i hnojiva rapidně vzrostla. Nejednalo se o převratnou částku, neboť každý rok se společně domluví na minimální ceně. Aby si nikdo uměle nenavyšoval ceny, uzavírají též písemnou dohodu.

Další návštěva čekala pracovníky ČOI v cukrovarech. Těch je dohromady 7. Vyšlo najevo, že nemají zapotřebí nahazovat ceny, neboť do maloobchodů jde pouze malé procento z jejich výroby, zbytek jde na výrobu alkoholických nápojů, popřípadě na výrobu dalších potravin. Navíc cukr je hojně vyvážen do jiných zemí. Onen fakt, že by cukrovary mohly být donuceny nahodit ceny, je tudíž opravdu nepravděpodobný.

Některé maloobchodní řetězce mlží

A také pro to mají důvod. Jak ČOI zjistila, právě zde vězí problém. Neměli bychom na ně ale nadávat. Jak ČOI potvrdila, až do podzimu roku 2022 byly ceny hodně nízké, dokonce se prodávaly za tolik peněz, že příjem z cukru sotva pokrýval nákupní cenu. Co to znamená? Spousta obchodů prodělávala. Vžijeme-li se do kůže majitele obchodu, zjistíme, že tento stav nám z dlouhodobého hlediska zcela znemožňuje prosperovat.

Jsou na vině obchody? Nebo pěstitelé?
Jsou na vině obchody? Nebo pěstitelé? | Zdroj: gyn9037 / Depositphotos

Muselo se něco udělat

A tak se stalo, že ceny cukru v naší republice vzrostly průměrně o 5 korun za kilogram. Někde méně, někde ale více.

ČOI nicméně ujišťuje všechny obyvatele našeho státu, že pokud zjistí nekalosti či dokonce protiprávní jednání (s odkazem na novelu zákona o významné tržní síle), nenechá to jen tak. Jelikož v současné době probíhají čtyři správní řízení ohledně možného porušení tohoto zákona, můžeme vytušit, že se nejednalo pouze o řeči vyřčené do větru.

Správní řízení nicméně neznamená, že došlo k protiprávnímu jednání. Teprve až bude maloobchodu uložena pokuta, bude jasné, že někde pochybil. V současnosti se zjišťuje, zda je vše v pořádku, a zda se dá předejít podobnému zdražování.

Vše odstartoval bývalý ministr zemědělství

Pamatujete si Zdeňka Nekulu? Právě ten odstartoval diskuzi, zda je vše v pořádku. V lednu 2023 upozornil na skokové zdražování cukru. Byl to právě on, kdo poprvé podal stížnost na maloobchody na institut České Obchodní Inspekce a také vyzval maloobchody, aby se k tomuto rychlému zdražování vyjádřily. Všiml si, že zatímco zemědělci si navýšili cenu pouze o necelých sedm korun, v řetězcích cukr zdražili o celých 14 korun. Žádné protiprávní jednání ale zjištěno nebylo, a to ani ČOI, ani Státní Zemědělskou a Potravinářskou inspekcí, kam rovněž podal žádost o prověření.

Zdroje článku: