V Česku se konečně začalo očkovat, jako první dostal očkování premiér Babiš a veteránka Emílie Řepíková

V Česku se konečně začalo očkovat, jako první dostal očkování premiér Babiš a veteránka Emílie Řepíková
Už od 27.12. se v České republice očkuje proti nemoci covid-19. Jedna lahvička vakcíny je určena na pět dávek, nově se však u nás rozdělí na dávek šest, vláda chce očkování co nejvíce urychlit.

Do Česka před několika dny dorazily první dávky vakcíny proti nemoci covid-19 a očkování je v plném proudu. Už od 27.12. se v nemocnicích očkuje, jako první dostal vakcínu premiér Andrej Babiš a válečná veteránka Emílie Řepíková. 

Vakcíny firem Pfizer a BioNTech byly rozeslány v ampulích, které je nutné skladovat ve více než - 70 stupních Celsia, přičemž jedna ampule vakcíny je určena na 5 dávek. To se ale v Česku od 30.12. mění. Vláda totiž schválila využití šesti dávek z jedné ampule namísto pěti. Tento postup se osvědčil v Izraeli a začínají jej projednávat i ostatní státy Evropy. Vláda si od tohoto kroku slibuje rychlejší vakcinaci obyvatelstva, s tímto řešením se shodují i někteří farmaceutikové.

Využití šesti dávek povolilo ministerstvo prozatím do března, bylo tak učiněno na základě rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Podle odborníků je velice obvyklé, že v lahvičkách s více dávkami vakcíny je více očkovací látky, než je skutečně potřeba, to kvůli případným ztrátám.

Momentálně se nacházíme v první fázi očkování, kdy jsou vakcíny dostupné především pro zdravotníky a seniory, ale také pro osoby, které jdou příkladem veškerému obyvatelstvu, proto dostal očkování jako první premiér Babiš. 

K očkování se vyjádřil i prezident republiky Miloš Zeman ve svém Vánočním poselství, kde vyzval všechny k tomu, aby se nechali očkovat co nejdříve to bude možné. Rovněž bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula se o očkování vyjádřil ve smyslu, že se jedná o jedinou naděj na ukončení pandemické krize. 

Do konce roku 2021 by měly být dostupné vakcíny pro necelých 7 milionů obyvatel ČR, očkování je však dobrovolné.