Co všechno se od čtvrtka mění. Můžeme do obchodů, do restaurací i na svařák

Co všechno se od čtvrtka mění. Můžeme do obchodů, do restaurací i na svařák
Od čtvrtka přechází PES na 3. stupeň, což přináší velké rozvolnění. Otevřou se obchody a služby, ruší se noční zákaz vycházení i konzumace alkoholu na veřejnosti.

Stravovací zařízení

Restaurace, hospody apod. mohou otevřít, musí však snížit kapacitu o 50 %. U stolu mohou sedět maximálně 4 osoby a všichni návštěvníci musí mít místo u stolu. Konzumace "na stojáka" je zakázána. Rovněž je upravena otevírací doba, kdy od 22. do 6. hodiny musí být provozovny uzavřeny.

Stravovací zařízení neotevírají pouze v nákupních centrech, tam mohu fungovat jen výdejní okénka. 

Obchody a nákupní centra

Zde se ruší zákaz prodeje v neděli i omezení prodejní doby. Všechny obchody si mohou otevírací domu stanovit samy. V provozovně však může být přítomen pouze 1 zákazník na 15 metrů čtverečních plochy, toto opatření si musí prodejci kontrolovat. Obchody mohou být otevřeny za stejných podmínek i v nákupních centrech. Povinnost nosit roušky je stále platná.

Ostatní služby

Své provozovny otevírají také kadeřnické, kosmetické salóny a ostatní poskytovatelé služeb. Stejně jako v případě nakupování může být v provozovně přítomen jeden zákazník na 15 metrů čtverečních a je nutné používat ochranné pomůcky.

Bez omezení fungují hotely a jiná ubytovací zařízení.

Shromažďování a společenské události

Končí zákaz nočního vycházení a konzumace alkoholu na veřejnosti, nakonec si tak můžeme užít i vánoční svařák na trzích.

Svatby, pohřby a jiné společenské události mohou pojmout až 30 osob, ostatní venkovní akce mají limit 50 osob a vnitřní 10.

Kultura a zábava

Otevírají se i muzea a galerie, které musí snížit kapacitu na 25 %. Toto opatření platí i pro otevření zoologických a botanických zahrad.

Mohou otevřít také památkové objekty, které mohou pojmout až 10 návštěvníků v jedné prohlídce.

Otevřou se rovněž knihovny, na 15 metrů čtverečních připadá jeden návštěvník.

Sport

Za přísných hygienických podmínek otevírají fit centra, bazény a wellness studia. Rovněž je nutné držet rozestupy a upravit kapacitu na 1 zákazníka na 15 metrů čtverečních. Během cvičení je třeba mít roušku.

Lyžaři si však nezalyžují minimálně do 12. prosince.